Hrvatski velikani: Ivana između jave i bajke

Hrvatski velikani: Ivana između jave i bajke - Macan, Darko (ur.) | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Macan, Darko (ur.)
DIMENZIJA
9,71 MB
NAZIV DATOTEKE
Hrvatski velikani: Ivana između jave i bajke.pdf
ISBN
3582105178382

OPIS

NACIONALNA POVIJEST U STRIPU Osnovnoškolci imaju priliku upoznati nacionalnu povijest na drugačiji, pristupačniji način. Projekt Hrvatski velikani- edukativni strip, u koji su uključeni ponajbolji hrvatski scenaristi i crtači te povjesničari, napokon, nakon 30 godina, strip vraća u hrvatske osnovne škole. Cjelokupni projekt pokrenula je riječka izdavačka kuća Astoria d.o.o., a verificiralo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa RH te ga preporučuje kao nastavno sredstvo, potpuno u skladu s novim HNOS-om. Izjava ministra znanosti obrazovanja i športa Dragana Primorca o stripu u školi: Strip vidim kao jedan od istinski važnih elemenata u obrazovanju. Najbitnije je da do djece dođe znanje, a strip to može učiniti mnogo ležernije od udžbenika povijesti i kao takav nastavniku može poslužiti kao još jedno nastavno sredstvo kojim će se učenicima približiti materija- rekao je Primorac, zaključivši kako su Hrvatski velikani vrijedan znanstveni projekt. Ministar Primorac pozdravio je uvođenje stripa kao alternativnoga sredstva za učenje. Naglasio je kako je njegova primarna zadaća omogućiti da se učenicima prenese znanje, temeljeno na činjenicama i istini, a strip kao edukativno sredstvo pomiče granice u obrazovanju te na jednostavan način govori o kompleksnim povijesnim zbivanjima i kao takav se odlično uklapa u novi HNOS, kao i težnju da imamo novu hrvatsku školu, kojoj i ovaj strip daje prepoznatljivost.

No čini se da je sve to uzalud. Snimana u izrazito opasnim uvjetima, ova francuska reportaža otkriva pravo lice trgovine drogom između Meksika i SAD-a. Leo Mujić 'Hrvatski balet je kvalitetan, ali želio bih da se budžet približi operi' ...

Pogled na produkciju hrvatske dječje književnosti u njezinoj ukupnosti, otkriva, naime, da su Grimmove bajke u hrvatskom kontekstu prevođene i obrađivane i prije 1895., ali bez ikakve uputnice na imena slavne braće ili njihovu zbirku. Bajke - (1920-1930-tih) - Ivana Brlić-Mažuranić Bajke - (oko 1806-1858) - Jacob i Wilhelm Grimm Bajke - (1835-1845) - Hans Christian Andersen Mahara - recital poezije za dicu Ivana Rottera (Hrvatsko kulturno društvo u Gradišću, Austrija) Zbornik LiDraNo 2014. - literarni i novinarski radovi; LiDraNo - izbor literarnih radova (poezija) LiDraNo - izbor literarnih radova (proza) Prvu gimnaziju nekada je pohađao i ANDRIJA ŠKARE - dipl.

POVEZANE KNJIGE