Isus i Marija u islamskoj mistici

Isus i Marija u islamskoj mistici - Schimmel, Annemarie | Siezrobi.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Schimmel, Annemarie
DIMENZIJA
7,19 MB
NAZIV DATOTEKE
Isus i Marija u islamskoj mistici.pdf
ISBN
7211282825247

OPIS

NAŠI POBOŽNI LJUDI PREDANO ŠTOVAHU GROB VAŠEGA SVECA KOGA Ml SMATRAMO BOŽJIM PROROKOM; I KAKO BI LIJEPO NJEGOV SVETI GROB MOGAO POSTATI KOLIJEVKOM SRETNOG RAZUMIJEVANJA, POVODOM VJEČNIH DOBROTVORNIH SAVEZA. Tako u Novalisovu križarskom romanu Heinrich von Ofterdingen govori zarobljena Saracenka Zulima u Jeruzalemu. Time on upozorava na činjenicu koja se na žalost uvijek iznova zaboravljala, ili se nikad nije uzimala na znanje. Isus se u Kur’anu spominje u 15 sura odnosno u ukupno 93 ajeta. Po Kur’anu su, naime, a time i za cjelokupnu muslimansku kulturu, Isus i Marija (Merjem) dva visoko cijenjena stvorenja. Isus, na arapskom Isa, jest Duh Božji, on je Duh od Njega (sura 4, 171) koji je dahom anđela Gabrijela (Džibril) bio usađen u njegovu djevičansku majku.

Dodaj u košaricu-36%. Dodaj u listu želja.

Tko u ćeliji Nevidljivoga kontemplira, bit će poput Ma­rije po Duhu Svetom trudan Isusom svoje ljubavi.. Tako govori perzijski mistik Ruzbihan Bakli, upućujući time na to kako je Marija u islamskoj tradiciji postala simbolom ljudske duše, duše koja je milošću Božjom uzmogla poroditi najveću mudrost. Kuranski Isus nije Krist kršćanske vjere, ali na svojstven način baca drugačiji pogled na Isusovu ljudsku osobu i božansko poslanje.

POVEZANE KNJIGE