Sjaj epohe

Sjaj epohe - Radaković, Borivoj | Siezrobi.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Radaković, Borivoj
DIMENZIJA
9,7 MB
NAZIV DATOTEKE
Sjaj epohe.pdf
ISBN
6707712570254

OPIS

Kultni roman Borivoja Radakovića“Sjaj epohe” je bio prvi roman generacije koja je prošla iskustvo punka i novoga vala. U njemu su se prvi puta u povijesti hrvatske književnosti pojavili nogometni navijači, i to onakvi kakvim ih danas znamo, sirovi i adrenalizirani, ispunjeni idealima uz koje se spremno umire. “Sjaj epohe” bio je prvi naš urbani prozni tekst, od onih koji će se nastaviti ispisivati krajem devedesetih i koji će u jednome trenutku postati naraštajna manira. To je bila ta naša gradskost i naš identitet, koji ćemo stvarati i trošiti i od kojega ćemo u velikoj mjeri živjeti u vremenima post-jugoslavenskih bijesnih i krvavih nacionalizama. Boro Radaković ga je stilizirao i dovršio u “Sjaju epohe”. Spletom okolnosti i logikom zlih vremena, on je, eto, postao nehotični i slučajni začinjavac prve hrvatske književnosti nakon raspada… “Sjaj epohe” teče u dva, naizgled vrlo različita, čak i disparatna, narativna toka. Prvi je urbani, punkerski, navijački i londonski, pun gnjeva i eskapizma jedne subkulturne religije. Drugi je ispunjen čemerom socijalističkih ceremonijala, redakcijskih i komitetskih sastanaka, unutarpartijskih spletki, prijetnji, razočaranja i disidentskih inicijacija… Paradoksalno jest, ali danas taj dio priče razumijem puno bolje nego u doba kad nam je, u velikoj mjeri, određivao sudbinu… Miljenko Jergović

Read 2 reviews from the world's largest community for readers. Promotivni spot za kultni roman Borivoja Radakovića "Sjaj epohe" Borivoj Radaković : Sjaj epohe. Kad je mladi Janko Polić Kamov pisao svoj roman "Isušena kaljuža", a završio ga je godinu dana prije prerane, barcelonske smrti, nije mogao znati kako će on biti objavljen tek četrdeset osam godina kasnije, 1957.

Nakon gotovo trideset godina od svoga objavljivanja uspješno korespondira s čitateljem neopterećen povijesnim kontekstom u koji je duboko uronjen, a bez čijeg bi poznavanja bio gotovo pa nerazumljiv. Kultni roman Borivoja Radakovića 'Sjaj epohe' je bio prvi roman generacije koja je prošla iskustvo punka i novoga vala. U njemu su se prvi puta u povijesti hrvatske književnosti pojavili nogometni navijači, i to onakvi kakvim ih danas znamo, sirovi i adrenalizirani, ispunjeni idealima uz koje se spremno umire. "Sjaj epohe" je bio prvi roman generacije koja je prošla iskustvo punka i novoga vala.

POVEZANE KNJIGE