Esperel, grad malih čuda

Esperel, grad malih čuda - Lovrenčić, Sanja | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Lovrenčić, Sanja
DIMENZIJA
6,58 MB
NAZIV DATOTEKE
Esperel, grad malih čuda.pdf
ISBN
3452699376110

OPIS

Esperel – grad malih čuda prva je knjiga priča za djecu Sanje Lovrenčić. Autorica je dosad objavila dvije zbirke pjesama, a osobito su bile zapažene pa i nagrađivane njene radio-drame, emitirane na valovima Hrvatskog radija. Onima koji se sjećaju osebujne ljepote tih radiodramskih tekstova, preko kojih je eterom doista zazvučao jedan eteričan, maštovit svijet, bit će bliski i grad Esperel i njegovi dobroćudni stanovnici. Dakako, to što se ovdje obraća djeci učinilo je autoričin iskaz mnogo komunikativnijim nego što je to slučaj u njenoj poeziji i u radio-dramama za odrasle pa smo dobili jednu u isti mah čitku i bogatu knjigu. Esperel je mali grad, podignut oko ruševnog Zamka na brijegu, između livade i Tamne šume koja danas više nije ni tamna ni opasna. Gradom protječe rijeka koju njegovi stanovnici osobito vole, a središte mu je jedini graski trg do kojeg vodi mnogo uskih krivudavih ulica. Tko se zajedno s pripovjedačicom uputi u lunjanje tim trgom, uličicama i pitomom gradskom okolicom, saznat će, između ostalog, zašto je esperelska rijeka jednog dana iznenada požutjela, kako je poštar Maks privremeno postao nevidljiv, što se dogodilo trojici braće, pekarima Peregrinu, Petruški i Pipu. Saznat će i kako su patuljci krali zelene boce iz staklareve radionice, zašto su u trgovini šešira počeli prodavati isključivo šešire za mačke, tko u esprelskom podzemlju bdi nad dobrobiti grada i kako je ruševni Zamak jednog ljeta postao palačom glazbe… A možda će mu svidjeti i način na koji je Ana, prodavačica cvijeća, oslobodila šutljivog Bertrana njegova straha od mjeseca. U esperelskom svijetu nema dramatičnih događaja, nema drastičnosti što ih katkad sa čuđenjem otkrivamo u nekim od najpoznatijih dječjih bajki. Ali zato je to, kao što naslov obećava, svijet malih čuda, u kojemu se mašta u svakom trenutku može preliti u zbilju, ne da bi je osporila, prokazala kao nedostatnu i sivu, nego baš da bi je učinila ljepšom, zanimljivijom, vrednijom truda koji je potreban da bi se u njoj živjelo. Tako u ovim pričama nema eksplicitnih moralnih pouka, ali onu stanovitu poučnost, koja je možda neizbježni i potrebni aspekt dječje literature, moguće je osjetiti kroz sam način na koji je prikazan život u Esperelu. Tu se vidi da je svatko nekome potreban da bi grad i njegovi stanovnici mogli predstavljati organsku cjelinu, gotovo neku proširenu obitelj, a isto tako i da čudesno nije nešto što bi moralo biti isključeno iz života, jer i ono pridonosi tome da, kao što se kaže u jednoj priči, grad ostane živ, da ljudi vole živjeti u njemu, da su korijeni kuća zdravi, da se drvoredi ne osuše. Možda je baš takav doživljaj osobito dragocjen u ovim vremenima pa bismo knjigu voljeli vidjeti u rukama malih čitatelja. A zbog svoje maštovitosti i nekog finog humora, koji povremeno zasvjetluca s njenih stranica, ona bi mogla biti bliska i čitateljima koji su navodno već odrasli.

Prikaži sve Esperel : grad malih čuda Tekstualna građa, tiskana . CITIRANJE.

EndNote RefMan (RIS) MARC +Wish lista +Rezervacija . MARC zapis - ID: 2130 ... Read "Esperel, grad malih čuda" by Sanja Lovrenčić available from Rakuten Kobo.

POVEZANE KNJIGE