Miroslav Kraljević

Miroslav Kraljević - Zidić, Igor | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Zidić, Igor
DIMENZIJA
10,81 MB
NAZIV DATOTEKE
Miroslav Kraljević.pdf
ISBN
6770374444821

OPIS

Slikar kojeg je već A.G. Matoš uveo među prvake hrvatske moderne ovdje je predstavljen u priči o svom životu i djelu te gotovo svim bitnim radovime. Korice knjige krasi njegov poznati Autoportet s psom iz 1910. godine, a vrijedi zabilježiti i Kraljevićevu reakciju na povratak u Zagreb nakon burnih pariških godina. Kada ga je prijatelj upozorio da Zagreb neće imati razumijevanja za njegovo djelo, Kraljević je odmahujući rukom rekao: – Nema veze! Volim Zagreb.

Radio je kao županijski činovnik u Križevcima, Našicama i Požegi, bio je veliki župan požeške i virovitičke županije. Pripadnost visokoj buržoaziji i eksploatiranje tema iz svakodnevnice toga sloja sadržaji su koje će na dobar način u hrvatsko slikarstvo uvesti upravo Miroslav Kraljević, i po tome je jedinstven u hrvatskoj umjetnosti.Nitko prije njega nije na tako jednostavan način ulazio u sve društvene sfere osjećajući se svugdje podjednako prirodno, tvrdi Zvonko Maković. Miroslav Kraljević 'izmislio' je naše dvadeseto stoljeće Posljednja velika retrospektiva Miroslava Kraljevića dogodila se prije više od pedeset godina, 1961. Piše: Patricia Kiš Galerija Miroslav Kraljević is a non-for-profit organization, founded in 1986, and named after Miroslav Kraljević, an innovative Croatian artist from the beginning of the 20th ct.

Minhenskog kruga, uz Josipa Račića i Vladimira Becića, smatra se jednim od prvaka hrvatske moderne umjetnosti, koji je u Hrvatsku iz Pariza donio utjecaje Maneta i Cézannea te svojim brzim potezom i mračnim temama sugerirao početak ekspresionizma u Hrvatskoj. Miroslav Kraljević (14 December 1885 - 16 April 1913) was a Croatian painter, printmaker and sculptor, active in the early part of the 20th century. He is one of the founders of modern art in Croatia.

POVEZANE KNJIGE