Autonomaši, orjunaši, preporoditelji

Autonomaši, orjunaši, preporoditelji - Ljubić Lorger, Mira | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Ljubić Lorger, Mira
DIMENZIJA
4,58 MB
NAZIV DATOTEKE
Autonomaši, orjunaši, preporoditelji.pdf
ISBN
1962363634802

OPIS

Pitanja dalmatinskog autonomaštva i njegova oponenta, orjunaštva, položaja Dalmacije u njezinu neposrednom okruženju i pripadnost raznim državama, unutarnja previranja opterećena nacionalnim i etničkim nesukladnostima i dalje su povjesničarski nedovoljno obrađena, pa stoga ustuknjuju ili pred šutnjom ili iracionalnim postavljanjem neprikosnovenog mišljenja u koje se ne smije ili barem nije upitno zadirati. U svojoj se, više od dvije tisuće godina staroj povijesti, Dalmacija, kako bi to rekli Dalmatinci, nagledala svega, a Mira Ljubić Lorger, autorica knjige Autonomaši, orjunaši, preporoditelji ne šuti i ne nasjeda mitovima. Temelj njezina znanstvenog istraživanja jesu upravo neuralgični i traumatični punktovi u zadnjih dvjestotinjak godina povijesti Dalmacije. Važan dio njezina rada jest razmatranje o pronositeljima političke misli u Dalmaciji s prikazom i analizom rada niza političara uz jetku misao o tome da suvremenost nema nijednog korifeja specifično dalmatinske politike. Dakako, to nije ni čudno jer autorica između ostaloga pokazuje da je identitet suvremene Dalmacije u tolikoj mjeri poravnat da čak pokušaj ukidanja imena Dalmacija i njegova zamjena nazivom Južna Hrvatska (što je bila nakana devedesetih godina) nije izazvao nikakav otpor – pokušaj je prestao, takoreći, više tihom inercijom, što je pokazatelj potpune političke pasivizacije današnje Dalmacije. Autorica želi pokazati da takav odnos prema Dalmaciji ima dužu povijest. I u prošlosti i danas, argumentirao se trajno postojećim autonomaštvom, odnosno orjunaštvom. Podrobniji pogled u povijest Dalmacije, nasuprot tomu, pokazat će da nikakva trajnog orjunaštva ni autonomaštva nije bilo. Ali jest bilo dalmatinskog regionalizma i zaista jest postojala politička ideja kojoj nije bila svejedna forma i sadržaj buduće države.

978-953-304-147-6 Autonomaši, orjunaši, preporoditelji, Ljubić Lorger, Mira . MultiPlusCard bodovi 49.

Dalmatinska akcija se početkom 90-ih zalagala za autonomiju Dalmacije, i tvrdila kako HDZ pljačka ovu regiju, a zahvaljujući dobrom izbornom rezultatu, Mira ... Mira Ljubić Lorger is the author of Autonomaši, orjunaši, preporoditelji (5.00 avg rating, 1 rating, 0 reviews) Obiteljski obrt je knjiga tematski smještena u ratom zahvaćenu Bosnu - sjajan, gotovo žanrovski suspense roman špijunske tematike. Kroz mozaičku priču o sudbinama različitih ličnosti koje bivaju dovedene u vezu zbog kompleksnih ratnih i zakulisnih špijunskih i kontrašpijunskih igara, ovaj roman tretira pitanje rata u Bosni i našeg odnosa prema njemu kroz gusto, minuciozno ... Kad je centralizirana nacionalistička politika željela svesti Hrvatsku na Zagreb i periferiju, mijenjajući ime Dalmaciji u južna Hrvatska, Mira Ljubić-Lorger je reagirala ismijavajući i komentrirajući takvu politiku, rekao je Boro Radaković, urednik njezine knjige "Autonomaši, orjunaši i preporoditelji", predstavljajući je na 7.

POVEZANE KNJIGE