Godina svinje

Godina svinje - Lujanović, Nebojša | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Lujanović, Nebojša
DIMENZIJA
10,22 MB
NAZIV DATOTEKE
Godina svinje.pdf
ISBN
2298760876847

OPIS

Roman Godina svinje Nebojše Lujanovića govori o jednoj godini, tri prijatelja i bezbroj nedaća. Dvojica od njih, Ptica i Luis, pripovjedač, još vjeruju da je moguće putovati prema gore, ali kako to pokušavaju učiniti na normalan i društveno navodno poželjan način – stječući diplome, baveći se sportom, tražeći zaposlenje na temelju sposobnosti i kvalifikacija – za njih sva vrata ostaju čvrsto zatvorena. Treći pak lik, Benc, loser po rođenju, nema nikakvih ambicija osim dočepati se alkohola i njegovom žestinom razblažiti spoznaju da živi u svijetu u kojem nema nikakve šanse. No, on i ne pomišlja što su mu sve u stanju život i društvo – a to nije apstraktna forma nego nešto što čine ljudi, naša braća! – složiti. Godina svinje je putovanje tamo kamo u ovom romanu svi putovi vode, u isto, na putovanje bez pomaka. Osobne kalvarije trojice mladića isprepliću se s poslovnim neuspjesima, Hrvatska samu sebe prikazuje kao društvo znanja, a pokazuje se kao društvo pukih sánja – da ne kažemo još i nešto grublje – nepromjenjivog, cementiranog stanja, bez mogućnosti uspona u hijerarhiji. Nebojša Lujanović napisao je roman koji se razvija kroz prikaze batrganja, padova, u sudarima naivnih želja i licemjerne zbilje koji završavaju apsurdnim scenama. Sve to skupa, s politikom kao pokroviteljem, usmjerava likove prema nasilju i kriminalu kao jedinim opcijama, sa zatvorima i ludnicama kao usputnim postajama tog dnomovinskog puta. Lujanovićev neorealistički procéde bilježi sirovu i bolno jednostavnu stvarnost i jezički, kao neuljepšanu masu, kao svijet izrastao mimo estetike ili svijet u kojemu su estetika i umjetnost potrebni tek kao alibi za socijalni darvinizam.

Godina će biti puna sreće, ljubavi i […] Doduše, u kombinaciji s bijelom. Vjeruje se, naime, da godina zemljane svinje donosi izbalansiranu energiju, a preporučljive su spomenute boje jer crvena simbolizira ljubav, sreću i optimizam, a bijela mir, harmoniju, čistoću i slobodu.

je vodeni element) - savršena je za rast. Godina Svinje po znakovima: Jeste li spremni za kinesku godinu bogatstva, radosti i ljubavi? 5 stvari koje trebamo zapamtiti na ulasku u godinu Svinje "Stvari ne možete posaditi u pustinji. Godina svinje je putovanje tamo kamo u ovom romanu svi putovi vode, u isto, na putovanje bez pomaka.

POVEZANE KNJIGE