Dobri vojak Švejk

Dobri vojak Švejk - Hašek, Jaroslav | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Hašek, Jaroslav
DIMENZIJA
8,9 MB
NAZIV DATOTEKE
Dobri vojak Švejk.pdf
ISBN
5387106663024

OPIS

DOBRI VOJAK ŠVEJK UOČI RATA I DRUGE ČUDNOVATE ZGODELegendarni lik i djelo dobrog vojaka Švejka, iako kreirani prije stotinjak godina, svejednako su svježi i uvijek iznova pobuđuju interes čitateljstva, jer opisi ljudskih nedostataka i slabosti, tako čudesno utjelovljenih u ovom literarnom antiheroju, naprosto su neodoljivi! Malo tko ih je u književnoj povijesti tako dobro znao uočiti, izvrgnuti ruglu, nasmijati im se u lice, ali i afirmirati humanu stranu kao otac »dobroćudnog bedaka« Jaroslav Hašek. Vrstan humorist i društveno angažirani satiričar, Hašek je i sjajan pripovjedač, namjerno pojednostavljena stila, bliskog usmenom pripovijedanju, onakvom kakvo svoje najautentičnije mjesto ima u gostionici minulih vremena, uz kriglu piva – mjesto je to i atmosfera koji su mu u svakodnevnom životu bili itekako poznati i bliski. Pažnju i opravdanu književnu slavu Hašek je stekao romanom, »velikim« Švejkom, i brojnim humoreskama (više od 1000!), a s pet »malih« Švejkova i dvadesetak humoreski ova knjiga pruža zgodan presjek njegova stvaralaštva. Naime, tu su mnogi karakteristični gegovi, likovi i zgode kojih se dio kasnije našao i u »češkom Don Quijoteu«, sve same poslastice prožete osebujnim »hašekovskim« humanim humorom neprolazne vrijednosti. Uostalom, svakako ne bez razloga, Hašeka danas svrstavaju uz takve velikane humora kao što su: Gogolj, Cervantes, Twain, Moliere… Dodatnu draž i dojmljivost knjizi – dižući je na nivo kulturnog događaja! – daju glasovite ilustracije Josefa Lade. Završno: čista esencija jedinstvenog češkog humora!

Specifičan Hašekov humor, ... Dobri vojak Švejk je, naravno, šarmirao ekipu Vegetine kuhinje. Iz Praga i njegove gostionice "U kalicha", koja i danas podsjeća na vrijeme radnje romana Jaroslava Hašeka, vratila se puna ukusnih dojmova i s ovim tipičnim češkim jelom. Dobri vojak Švejk jedinstven je među književnim likovima.

Sve što čini Švejk čini iz najbolje namjere, u želji da razveseli svoje nadređene ili nekom od poznanika vrati ... DOBRI VOJAK ŠVEJK. 69,00 kn 62,10 kn nije dostupno.

POVEZANE KNJIGE