Kradljivac umjetnina

Kradljivac umjetnina - Charney, Noah | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Charney, Noah
DIMENZIJA
6,83 MB
NAZIV DATOTEKE
Kradljivac umjetnina.pdf
ISBN
5148533511802

OPIS

Recept je jednostavan: Treba samo spojiti umjetnost, povijest i dobru krimi priču te naći dobrog pisca koji će to sve umješno umiješati! A još je jednostavnija varijanta za izdavača ako nađe talentiranog pisca koji je studirao umjetnost i proučavao kriminal u umjetnosti, kao što je ovdje slučaj: naime, Noah Charney je povjesničar umjetnosti i utemeljitelj Društva za istraživanje zločina povezanih s umjetnošću. S tako visokokvalificiranim maherom naslov Kradljivac umjetnina gotovo se nezaobilazno nameće, pa je još preostalo dogovoriti atraktivne umjetnike čije će slike virtualno dobiti nove vlasnike. Charney je za svoj roman-prvijenac odabrao zanimljivo društvo: uvijek atraktivnog Caravaggia i radikalnog ali vrlo utjecajnog Maljeviča – posebno je zanimljivo kad se uz original pojave i kopije Maljevičeve slike Bijelo na bijelom! – u kombinacji s tri rafinirana lopova i tri živopisna inspektora…Autor je i sveučilišni predavač pa je svoje poznavanje slikarstava vješto upleo u priču i tu svakako skrećemo pozornost čitatelju na izvrsne opise Caravaggiova djela te umjetničkih evergreena, kao što Ambasadori Hansa Holbeina mlađeg, Arnolfinievi Jana van Eycka, Bar u Folies-Bergčresu Édouarda Maneta ili bakrorezi Albrechta Dürera, au knjizi se još spominju i Pollock, Rafael, Duchamp, Mondrian, Whistler, Picasso, Modigliani, Piranesi, Munch… rekli bismo: enciklopedija umjetnosti u malom. Valja tome pridodati i autorovo fascinantno predavanje o najpoznatijim krađama umjetnina, a posebno o neriješenoj spektakularnoj krađi Vermeera, Maneta, Rembrandta i Degasa iz bostonskog Muzeja Isabelle Stewart Gardner, 1990. godine. Sve u svemu, pred nama je: sofisticirani, artistički, pa i edukativni, s primjetnom dozom humora pisan, krimić o galeristima, konzervatorima, slikarima, dražbovateljima, kolekcionarima, antikvarima, umjetnicima i naravno kriminalcima, koji su ipak malo profinjenijeg ukusa (motiv je krađa/posjedovanje ne samo nečega iznimno skupog, nego i neupitno lijepog i vrijednog) i stila od kolega iz šire branše, pa vam tako možemo otkriti da iako se knjiga čita bez daha, u njoj nema mrtvih, pa čak ni korištenja vatrenog ili hladnog oružja! Na kraju spomenimo još i zanimljivost koja bi, s obzirom na trenutni interes medija, mogla potaknuti prodaju knjige: Charney se prigodom posjeta Sloveniji prisnije upoznao s jednom studenticom prelijepih očiju, s kojom se ubrzo i oženio, te jednu od sporednih junakinja našega krimića nazvao imenom svoje žene – Urška!

Opet ima želju za životom i postavlja temelje za carstvo koje gradi s Elizabeth Keen (Megan Boone). Otkrijte najbolje serije, filmove, informacije o rasporedu, ekskluzivni video sadržaj, vodiče krroz epizode, fotografije i još mnogo toga... Crunch Calhoun, vratolomni motociklist i kradljivac umjetnina, pristaje pomoći svom bratu Nickyju u posljednjoj pljački.

Brajković se dokopao sedam ulja na platnu i dvije grafike, a gdje su završile prodane umjetnine, nije poznato. Piše: Silvana Fable.

POVEZANE KNJIGE