Leksikon hrvatskih pisaca

Leksikon hrvatskih pisaca - Skupina Autora | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Skupina Autora
DIMENZIJA
3,68 MB
NAZIV DATOTEKE
Leksikon hrvatskih pisaca.pdf
ISBN
5094779413624

OPIS

Cjelovit vodič kroz hrvatsku književnu misao tijekom devet stoljeća hrvatske pismenosti, od Baščanske ploče do danas. Pisci su, s obzirom na značenje u nacionalnoj književnosti, podijeljeni u četiri skupine: u prvoj su nacionalni klasici, u drugoj su važni pisci pojedinih razdoblja, u trećoj profilirani pisci pojedinih razdoblja, a u četvrtoj su skupini važniji sudionici u književnom životu. Osim osobnih podataka i sažetog životopisa pisaca, svaka natuknica sadržava podatke o pripadnosti pisca stilskoj formaciji, literarnim naraštajima i školama, u njoj se obrađuju piščeve stvaralačke faze, žanrovski opus, tematika, obilježja stilai jezika te donosi analiza važnijih djela, književnopovijesni položaj pisca u hrvatskoj književnosti te njegova recepcija u širim europskim ili svjetskim okvirima. U stvaranju leksikona sudjelovalo je osamdesetak suradnika, probranih hrvatskih književnih teoretičara, kritičara i povjesničara.

Đakovački susreti hrvatskih književnih kritičara - program (29. i 30.

U periodici, osim poezije, objavljuje prikaze, kritike i eseje. Pjesme su mu prevođene na mađarski, slovenski, njemački i makedonski jezik. Leksikon brodskih pisaca obuhvaća više od 300 pisaca koji su rođeni, djelovali ili umrli u brodskoj sredini ili okolici.

POVEZANE KNJIGE