Pristajanje

Pristajanje - Novak, Sloboda | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Novak, Sloboda
DIMENZIJA
12,46 MB
NAZIV DATOTEKE
Pristajanje.pdf
ISBN
6116856871925

OPIS

Slobodan Novak, autor najvrednijega romanesknoga ciklusa u poslijeratnoj hrvatskoj književnosti, nakon gotovo tri desetljeća napisao je roman Pristajanje.Posrijedi je odlična proza u kojoj se prepoznaje karakterističan Novakov rukopis. Pristajanje se nastavlja na niz započet lirskim Izgubljenim zavičajem i njegovom apoteozom mitskoga djetinjstva, nastavljen legendarnim Mirisima, zlatom i tamjanom, u kojima su već sve iluzije pokopane, te dopunjene jetkim, (auto)ironičnim, narativno složenim Izvanbrodskim dnevnikom. Pri kraju životnoga glavni lik, narator u ich formi, ponovno je na svom otoku koji odavno više nije arkadijsko utočište (sad je sličniji -kavezu!) i na kojem se još samo može rezignirano očekivati – sretno potonuće. Pristajanje je još jedna bogata, aluzivna, višeznačna, slojevita, stilski dotjerana proza dostojna velemajstora ironije i intelektualne rezignacije kao i književno plodotvornih intonacija.

Na brodu Spring vezati između pramca i sredine. Procedura je ista, osim što ćete možda morati do veza priđete pod nešto većim kutom, do trenutka kada netko od posade doda na obalu Spring ili ga nametne na bitvu. Ciklona koja je već poharala sjeverozapadnu Europu utječe i na vrijeme u nas - olujno jugo divlja Jadranom.

Duž cijele obale na snazi ... Dramatično pristajanje trajekta u Zadru, valovi su ga 'bacali' ravno na lukobran. Spretna posada uspjela izbjeći havariju.

POVEZANE KNJIGE