Psihologija religioznosti -2.dopunjeno izdanje

Psihologija religioznosti -2.dopunjeno izdanje - Ćorić, Šimun fra Šito | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Ćorić, Šimun fra Šito
DIMENZIJA
6,3 MB
NAZIV DATOTEKE
Psihologija religioznosti -2.dopunjeno izdanje.pdf
ISBN
4909235225957

OPIS

Ovom knjigom htjelo se, barem načelno, upozoriti na ono bitno što psihologija iz svoga prijašnjeg i suvremenog znanstvenog iskustva ima reći o fenomenu religioznosti. Tako ovdje sabrana psihologija religioznosti želi doprinijeti psihološkom rasvjetljavanju i razumijevanju religioznog odnosno nereligioznog čovjeka. Religija se ovdje shvaća interkonfesionalno, a religioznost prvenstveno kao određeno osobno osvjedočenje i određeni stil života i ponašanja, koji stoje u odnosu s Nadnaravnim. U toj vječitoj igri religioznih nadahnuća i psiholoških dimenzija može se ponajčešće osjetiti kako se harmonično slažu i upotpunjavaju stvarnost i ciljevi psihologije i religije, posebice onda kada pokušavaju pomoći i razumjeti čovjeka u tjeskobi, te kako se čovjek može dokraja ostvariti odnosno razviti do punine nadahnuća i sposobnosti koje u sebi nosi. Iz sadržaja Uvodne postavke psihologije religioznosti; Povijesna baština psihologije religioznosti; Religioznost sa stajališta psihologije ličnosti; Religioznost u psihologijskim sustavima S. Freuda, C.G. Junga, G.W. Allporta i V.E. Frankla; Psihološke dimenzije religioznosti djece, mladih i odraslih ili ljudski razvoj i religioznost; O moralnom razvoju, usvajanju vrijednosti i o poslušnosti autoritetu; Religioznost i duševno zdravlje; Religioznost i suočavanje s nevoljama; O plodovima upotpunjavanja i integracije psihološkog i duhovnog; O odnosu religioznosti i kriminaliteta; Psihoterapijski fenomen kajanja i opraštanja; Parapsihologija nasuprot sličnim religijskim fenomenima; Osnove psihologije dušobrižništva; Psihologijska mjerenja religioznog iskustva; U smjeru poimanja zrele religioznosti.

pomoćnik je glavnoga tajnika Hrvatske biskupske konferencije, a od 1995. voditelj Tiskovnoga ureda Hrvatske biskupske konferencije.

Relativizam ne priznaje nikakve apsolutne principe, niti mogućnosti da spoznaja dođe do apsolutne istine. Ako se govori o užem području, govorimo o spoznajnom, moralnom, estetskom, naučnom, pravnom, religioznom ... - Psihologija krda, prepuštanje kolotečini života, potreba za pseudo autoritetima i guruima.

POVEZANE KNJIGE