Kao kad progutaš brdo balona

Kao kad progutaš brdo balona - Malkoč, Zoran | Siezrobi.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Malkoč, Zoran
DIMENZIJA
10,58 MB
NAZIV DATOTEKE
Kao kad progutaš brdo balona.pdf
ISBN
5574990550795

OPIS

Slavonska urbana fronta, točnije njeni subkulturni krakovi, pojavom Zorana Malkoča (1967., Nova Gradiška) i njegova romanesknog debija Kao kad progutaš brdo balona, čini se, najzad dobiva svog proznog ovjerovitelja.Malo je tko, naime, iz domaće ravnice dosad tako tratio život u nečinjenju, razornoj i punokrvnoj melankoliji, koju histerično smjenjuje bunt prividnog aktivizma, kao Malkočev gnjevni i landrajući (anti)junak, kreirajući neponovljivu razglednicu moderne Slavonije. Junak bez imena i looseri i marginalci sa svojim osobenim filozofijama, protjerani na egzistencijalne goleti, na svakoj stranici ove knjige, postholokaustičnom društvenom pejzažu udahnjuju život, bilo da ga osmišljavaju ili obesmišljavaju nasiljem nad drugima ili samima sebi. Malkoč se upravo u tim sugestivnim točkama psiho-fizičkih lomova svojih likova potvrđuje kao nepatvoreni pisac. Njegovu iznimnost uočavamo u načinu na koji smjenjuje gotovo lirske, meke i fluidne sekvence s bujicama divlje, neobuzdane surovosti koje najčešće poentira silovitom psovkom kao komentarom grube stvarnosti. Pritom piščev agresivni, zabavan i ogoljen jezik i njegova drukčijost funkcionira kao samostalan idiom koji najneposrednije zasijeca u mentalu i emocionalnu pozadinu protagonista. Negdje između Welshove halucinantnosti i mahnitog ritma kojim sugerira rasap i kaos i Radakovićeve anarhoidno-psovačke ode autsajderima i margini, kola i diskretno buja Malkočeva energija, koja čas grije čas hladi doista rijetkim osjećajem svijeta i literature.

godini. Kao kad progutaš brdo balona Malkoč, Zoran 2004. Roman om de urbane tabere fra Slavonien, som laver skuespil ud af deres eget liv.

Čuj što o njemu kaže Dario Grgić: Objavio je zbirku priča Groblje manjih careva (Profil, 2010) te dva romana Kao kad progutaš brdo balona (VBZ, 2004) i Roki Raketa (Profil, 2014) od kojih je aktualni u finalu T-portalova natječaja za književnu nagradu [email protected] Malkoč je beskompromisan, autentičan i nepokvarljivo svjež glas - kako u svojim prozama, tako i u ovome ... Prvi roman Zorana Malkoča "Kao kad progutaš brdo balona" obilježili su poprilična kaotičnost i manjak spisateljske koncentracije, ali i dojmljivo tematiziranje slavonskog urbanog pejzaža, s naglaskom na postratnu depresiju i beznađe.

POVEZANE KNJIGE