Pjesnikova svadba

Pjesnikova svadba - Skarmeta, Antonio | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Skarmeta, Antonio
DIMENZIJA
4,61 MB
NAZIV DATOTEKE
Pjesnikova svadba.pdf
ISBN
6587203549439

OPIS

Radnja Pjesnikove svadbe (prvog romana u predviđenoj trilogiji u kojoj, kako reče autor, ima dosta Hrvatske) događa se u Gemi, jadranskom imaginarnom otoku koji je smješten na (imaginarnoj) Malicijskoj obali.Fabula romana počima uoči Prvog svjetskog rata 1913. godine, kad austrougarski bankar Jerónimo Franck odluči napustiti sva svoja dobra i postati boemom, a za svoje novo odredište izabire otok Gemu. Jerónimo ubrzo otvara veliku trgovinu Europljanin u istoj kući gdje se nekoć nalazila, samo u znatno skromnijem obliku. Središte događanja jest svadba Jerónima i prelijepe otočanke Alie Emar, koja svojom raskoši privuče sve otočane. No, Jerónima muči legenda o bivšem vlasniku trgovine, a njegovu zaručnicu Aliu Emar ljubav prema drugom muškarcu – Estebanu Coppeti. Između plesova turumbe (s rodoljubnim nabojem) i turumpute (za opuštenije i raskalašenije trenutke) te raznih drugih strasti, nađe se i tragičnih događaja (upad austrougarskih trupa na otok, urota otočkih mladića). Skármeta ih koristi kako bi satirički opisao Europu uoči Prvog svjetskog rata i kolonu emigranata koja odlazi u Čile. Antonio Skármeta poznati je čileanski književnik podrijetlom s otoka Brača koji je svjetsku slavu stekao romanom Nerudin pismonoša/Žarka strpljivost prema kojem je snimljen film Poštar (Il postino). Kako autor i sam potječe iz emigrantske obitelji oduvijek su ga intrigirale upravo takve obitelji i odnosi u njima, kao i sam otok Brač – toliko različit od pejzaža i kulturološkog ozračja zatečenih u Čileu. O svojim precima u Čileu i njihovu utjecaju Skármeta kaže: Priče mog djeda i bake i njihovih bračkih prijatelja bile su oskudne ili lirske i duge uz čašicu slatkog vina, ali iz tjedna u tjedan sve proturječnije i izobličenije. Ponekad su u tim pričama bili junaci, ponekad hvalisavci, ponekad nježni romantičari. Od njih sam naučio da je u doseljenika sasvim prirodan talent takvo deformirano sjećanje koje vodi stvaranju književne tehnike u kojoj se stvari istodobno taje i prikazuju

Radnja Pjesnikove svadbe (prvog romana u predviđenoj trilogiji ... Pjesnikova svadba, Skarmeta, Antonio ID EK000320312. Napiši recenziju.

EndNote RefMan (RIS) MARC +Wish lista +Rezervacija . MARC zapis - ID: 44981 ... Antonio Skarmeta PJESNIKOVA SVADBA Vaši osobni podatci bit će korišteni radi unaprjeđenja usluge webshopa, kontroliranja pristupa Vašem računu i u ostale svrhe opisane u pravilima privatnosti. Antonio Skármenta: Pjesnikova svadba (0s) Add your review; 60.00 kn uključ.

POVEZANE KNJIGE