Zagreb i Hrvatska u Titovo doba

Zagreb i Hrvatska u Titovo doba - Badovinac, Tomislav (ur.) | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Badovinac, Tomislav (ur.)
DIMENZIJA
7,65 MB
NAZIV DATOTEKE
Zagreb i Hrvatska u Titovo doba.pdf
ISBN
8113713402429

OPIS

Na početku posljednjeg desetljeća 20. stoljeća dogodile su se prijelomne svjetsko-povijesne promjene u kojima se slomio poredak europskih socijalističkih zemalja. U kontekstu tih promjena, u nasilju i krvi nestala je i socijalistička Jugoslavija – dotad po mnogo čemu najuspješnija socijalistička zemlja, koja je, s Titom na čelu, ukazivala na mogućnost trećeg puta.Hrvatska se osamostalila u nametnutom ratu, te je međunarodno priznata na temelju antifašističke pobjede i državnopravnih tekovina narodnooslobodilačke borbe, tj. AVNOJ-a i ZAVNOH-a i jugoslavenskog Ustava iz 1974. godine. Velik dio hrvatskog materijalnog i duhovnog bogatstva stvoren je upravo u tom, gotovo polustoljetnom socijalističkom razdoblju, razvojem modernog društva i nacije. Pa ipak, novi poredak u samostalnoj Hrvatskoj grubo je kidao, pa i dalje kida, veze s tom našom nedavnom prošlošću. Unatoč ustavnoj preambuli, u kojoj je ZAVNOH označen kao jedna od osnova samostalne Hrvatske, na svim se poljima, ekonomskom, socijalnom, političkom, a nadasve i na svjetonazorskom, zaboravlja, negira i falsificira razdoblje od 1941. do 1990. godine. Taj nametnuti zaborav povijesti očituje se u školskim udžbenicima i obrazovnom sustavu, u istraživanjima i istraživanjima zločina rata i poraća pod paskom Sabora, u brojnim dimenzijama javnog diskursa, od politike do Crkve u Hrvata. Dotadašnja obimna povijesna literatura postala je većim dijelom dostupna tek stručnjacima. Iako je dio te literature bio nedovoljno objektivan, a ponekad i apologetski, današnja prevrednovanja povijesti često su otvoreno revizionistička, filofašistička odnosno filoustaška. Postalo je općeprihvatljivo zlonamjerno izjednačavanje fašizma i komunizma.

Nije to pitanje ukusa. Ali, dobro, svatko ima pravo na sebe, pa i na neznanje o pjesnicima.

prosinca u Zagrebu (gl. urednik Tomislav Popić), Sveučilište u Zagrebu, Hrvatski studiji, Biblioteka Dies historiae, Zagreb 2004., 135 str.

POVEZANE KNJIGE