Hrvatsko slikarstvo XIX. stoljeća 1-2

Hrvatsko slikarstvo XIX. stoljeća 1-2 - Gamulin, Grgo | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Gamulin, Grgo
DIMENZIJA
7,68 MB
NAZIV DATOTEKE
Hrvatsko slikarstvo XIX. stoljeća 1-2.pdf
ISBN
4494954884964

OPIS

HRVATSKO SLIKARSTVO XIX. STOLJEĆA HRVATSKO SLIKARSTVO NA PRIJELAZU IZ XIX. U XX. STOLJEĆE – komplet Sintetsko djelo o “počecima, nastanku i sazrijevanju” modernoga hrvatskoga slikarstva, od 1800. do 1914. godine, od prevladavajućeg importa i prevlasti stranih majstora do Münchenskoga kruga i pojave medulićevaca, što se poklapa sa sazrijevanjem hrvatskoga društva, od njegove razmrvljenosti do samosvijesti. To je prvi sustavni pregled umjetničkoga razvoja i djelovanja pojedinih protagonista tog značajnog slikarskog razdoblja koje dosad nije bilo primjereno znanstveno istraženo i adekvatno vrednovano. Do pojave ove knjige to razdoblje bilo je poznato uglavnom u fragmentima a ovim panoramskim prikazom hrvatsko slikarstvo XIX. stoljeća dolazi u prvi plan i dobiva zasluženu afirmaciju. Ono je pokazatelj nužne i korisne europeizacije, no istodobno i težnje svjedočenja individualnih, lokalnih i nacionalnih posebnosti. Tekst prati preko 650 reprodukcija u boji i crno-bijelih.

Opsežna mu se ostavština čuva u HDA, NSK i HAZU te Zbirci Benko Horvat u MSUZ. RAZVOJ UMJETNOSTI OD POČETAKA DO SREDINE 20. STOLJEĆA.

Sintetsko djelo o "počecima, nastanku i sazrijevanju" modernoga hrvatskoga slikarstva, od 1800. do 1914.

POVEZANE KNJIGE