Povijest jednog Nijemca

Povijest jednog Nijemca - Haffner, Sebastian | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Haffner, Sebastian
DIMENZIJA
7,21 MB
NAZIV DATOTEKE
Povijest jednog Nijemca.pdf
ISBN
2877426697568

OPIS

Povijest jednog Nijemca djelo je pronađeno u piščevoj ostavštini. Otkriće i tisak 2000. godine u Njemačkoj učinile su ju jednim od najvažnijih svjedočanstava o Njemačkoj u prvoj polovici 20. stoljeća, doba militarizacije njemačkog društva u ozračju Prvog svjetskog rata te kasnije fašizacije i propasti zemlje pod Hitlerom. Premda ju je Hafner napisao mlad knjiga je fundamentalnog karaktera jer govori o puzajućoj radikalizaciji društva, rastu nacionalizma sve do u rasizam i početak totalnog rata. Rukopis je nastao 1939., kada je Hafner već pobjegao u Englesku. Bila je napisana kao opomena i upozorenje britanskoj publici na to što se svijetu sprema iz Njemačke. Bio je prevedn na engleski ali nikad objavljen, sve do sada. Za Hrvatsku koja je na tragični način bila dionica i žrtva procesa opisanih u knjizi ova knjiga je i od historiografskog i od političko–kulturološkog značaja.

godine u blizini naselja Kuščevska stanica masovna navala kozačke konjice izvršila je napad na Nijemce. Do danas traju sporovi o ovoj neobičnoj epizodi iz Drugog svjetskog rata zbog proturječnosti u svjedočanstvima i procjenama.

Izvoz u RefWorks; Izvoz u EndNoteWeb; Izvoz u EndNote; Izvoz u MARC; Izvoz u MARCXML; Izvoz u RDF; Izvoz u BibTeX; Nijemci su narod germanske grane indoeuropske porodice naroda nastanjen u današnjoj Njemačkoj, ali također i širom svijeta, najviše ih ima iseljenih u Sjedinjenim Državama, Kanadi, Rusiji (Povolški Nijemci) i Poljskoj.Računa se da ih svih zajedno ima preko 100 milijuna koji govore materinjim njemačkim jezikom.Među Nijemcima postoji više etničkih grupa koje se razlikuju po jeziku i ... Sebastian Haffner - Povijest jednog Nijemca S njemačkoga prevao: Nenad Popović Nakladnik: Durieux Zagreb 2004. 260 str.

POVEZANE KNJIGE