Prikaza iz Rovenske

Prikaza iz Rovenske - Jančar, Drago | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Jančar, Drago
DIMENZIJA
10,8 MB
NAZIV DATOTEKE
Prikaza iz Rovenske.pdf
ISBN
2575090217862

OPIS

…Kad je mladi austrijski nadvojvoda Ferdinand Maks u Rovenskoj na otoku Lošinju uz veliku svečanost u proljeće godine 1856. polagao temeljni kamen za lukobran velike luke, tijekom govora malo se predugo i malo zaneseno zagledao u blještavu morsku površinu. Smisaono uređeno Božje djelo mirovalo je, a onda je odjednom u daljini ugledao velike ribe, što su se propele ponad vode, jedan tren plovile zrakom, a potom opet nestale pod površinom. Zbog toga je prizora na tren izgubio nit svečanog govora. Odvojio je pogled od mora i obratio se mnoštvu koje je sabrano pratilo njegov govor, kako bi nastavio ondje gdje su ga prekinule leteće ribe, naime pri riječima o velebnosti. Međutim, umjesto ađutanta koji bi morao biti tu i umjesto krčkog biskupa, koji bi morao isto tako stajati negdje posve blizu, pred sobom je ugledao nešto naprosto nemoguće, nekakvu neobičnu prikazu. Na tren nije znao gdje je, je li tu ili negdje drugdje, sanja li ili je pak stvarno na pozornici u nekome mjestu, čijega se imena odjednom ne može sjetiti. Pred njim je stajao muškarac goleme glave, uistinu veličanstvene glave, što se na tankom vratu uzdizala iz tijesno zakopčana ovratnika, pasje odano gledao ga bezizražajnim upalim očima i nešto držao pred sobom. Ferdinand Maks se trgnuo. Usmjerio je pogled prema dupinima što su opet bili ponad vode. I članovi vladarske obitelji gdjekad ne pomisle najprije na pasju odanost nego radije na atentat, posebice ako pred njim stoji takva prikaza, koja, na kraju krajeva, drži u rukama nekakvo oruđe… Karl-Markus Gauss: Jančar obično polazi od nekog posvjedočenog slučaja. Od suhoparnih činjenica udaljuje se zatim kroz epizode, pretpostavke, refleksije, zrcaljenja tih događaja u drugim sudbinama ili epohama. No, povijesni slučajevi nisu mu samo povodi, on im se neprestano vraća, pri čemu se služi čitavom paletom sredstava ne bi li istražio svu dubinu slučaja i sveg onog što je nekoć značio i što bi nam danas mogao reći. Svaka pripovijetka razvija takvo bogatstvo motiva, ideja i pripovijesti da bi iz toga drugi, manje velikodušni pisci konstruirali čitave romane… ove pripovijetke spadaju u najbolju europsku prozu danas. Miljenko Jegović: Drago Jančar je, nema sumnje, nakon Danila Kiša tekstualno najkomunikativniji i najzanimljiviji južnoslavenski suvremeni prozaist. Kroz svoj opus on varira nekoliko opsesivnih tema, od odnosa pojedinca i države, pitanja individualne slobode i revolucije, do sudbinske određenosti poviješću.

Sa slovenskoga prevela Mirjana Hećimovi ć "…Kad je mladi austrijski nadvojvoda Ferdinand Maks u Rovenskoj na otoku Lošinju uz veliku svečanost u proljeće godine 1856. polagao temeljni kamen za lukobran velike luke, tijekom govora ... II Drago Jančar - Prikaza iz Rovenske (ZZ53) Nakladnik: Durieux Zagreb 2002.

Translated by Simona Škrabec. ... Skip to content.

POVEZANE KNJIGE