Univerzalna decimalna klasifikacija

Univerzalna decimalna klasifikacija - Grupa Autora | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Grupa Autora
DIMENZIJA
3,10 MB
NAZIV DATOTEKE
Univerzalna decimalna klasifikacija.pdf
ISBN
1142983781818

OPIS

UNIVERZALNA DECIMALNA KLASIFIKACIJA: hrvatsko džepno izdanje Hrvatsko džepno izdanje sadrži oko 4000 jedinica i zadržava bitne karakteristike UDK. Temelji se na Glavnoj uputnoj datoteci UDK MRF, bazi podataka s oko 61 000 jedinica i uključuje najnovije ažuriranje sheme. Ovo izdanje sadrži i novi uvod koji objašnjava strukturu sheme i daje praktične savjete za njezinu uporabu. Fleksibilna struktura UDK dozvoljava jasno indeksiranje i sofisticirano pretraživanje. U širokoj je primjeni u knjižnicama i informacijskim službama, a prikladna je i za organiziranje zbirki ne-tradicionalnih dokumenata i multimedijalne građe – građe koja se treba indeksirati da bi se informacije koje su u njoj sadržane mogle što bolje iskoristiti. Niz godina UDK je dobro funkcionirala u računalnom pretraživanju. Sada se koristi na web-stranicama za klasificiranje izvora.

Tekst je dostupan pod slobodnom licencom ... Ključne riječi: UDK , popularno-znanstvena i stručna literatura UDK univerzalna decimalna klasifikacija je opća klasifikacijska shema koja se rabi u knjižnicama cijeloga svijeta razvijeni knjižnični decimalni klasifikacijski sustav primjenjiv na cjelokupno ljudsko znanje bez obzira u kojem se obliku nalazio (knjiga, AV, časopis...) raspoređene su od općeg pojma prema specijalnom UDK ... Univerzalna decimalna klasifikacija - skraćeno izdanje; Knjižnica - komunikacijsko i multikulturalno središte lokalne zajednice, Zbornik radova s 8. savjetovanja za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj; Univerzalna decimalna klasifikacija II dio: Prirodne i primijenjene znanosti; O katalogu : izbor iz radova Univerzalna decimalna klasifikacija (UDK) Klasifikacijske oznake, odnosno u slučaju mreže Knjižnica grada Zagreba - Univerzalnu decimalnu klasifikaciju (UDK) koristimo za označivanje, razvrstavanje i pronalaženje knjižnične građe prema njezinu sadržaju.

stoljeća osmislili belgijski bibliografi Paul Otlet i Henri la Fontain Univerzalna decimalna klasifikacija (UDK), opća knjižnična klasifikacija, jedna od najčešće upotrebljavanih u Europi, u širokoj primjeni i u Hrvatskoj. Nastala je razradbom i proširenjem Decimalne klasifikacije M.

POVEZANE KNJIGE