Ribanje i ribarsko prigovaranje

Ribanje i ribarsko prigovaranje - Hektorović, Petar | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Hektorović, Petar
DIMENZIJA
4,96 MB
NAZIV DATOTEKE
Ribanje i ribarsko prigovaranje.pdf
ISBN
2522446040675

OPIS

Po sadržaju Ribanje je prvo stihovano dijelo u hrvatskoj književnosti u kojemu nije opisano onako alegorično putovanje nego stvarno, realno putovanje, a opisano je zbog ljepota prirode i zavičaja, zbog ugode koja čovjekovu dušu na takvu putu u dodiru s prirodom obuzima, zbog veselja druženja s ljudima koji se od nas razlikuju, zbog sjećanja koje takvo putovanje izaziva. To je opis puta renesansnog čovjeka koji uživa u prirodi i svjestan je da je priroda ono mjesto i ono utočište čovjekovu duhu u kojemu se može posve opustiti i okrijepiti svoj duh. Ribanje je tako i prvo opisano turističko putovanje modernog, renesansnog čovjeka u hrvatskoj književnosti, ono je prvo djelo hrvatske kulture u kojima je opisan svijet po mjerilima čovjekovih konkretnih, ovozemaljskih potreba. Jednom riječju, Ribanje prvo je svjetovno, mimetičko, realistično putopisno djelo hrvatske književnosti.

Sinoć je u CineStar kinu u zagrebačkom Branimir centru održana premijera filma Ribanje i ribarsko prigovaranje redatelja Milana Trenca, koji 8. listopada stiže u kina diljem zemlje. Ribanje i ribarsko prigovaranje.

Ribarenje se odvija u uvalama Hvara ... "Ribanje i ribarsko prigovaranje" je jedno od najpoznatijih Hektorovićevih djela. Ono je ujedno i jedno od najstarijih tiskanih djela hrvatske književnosti.

POVEZANE KNJIGE