Glumac i njegovo doba

Glumac i njegovo doba - Mrduljaš, Igor | Siezrobi.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Mrduljaš, Igor
DIMENZIJA
10,62 MB
NAZIV DATOTEKE
Glumac i njegovo doba.pdf
ISBN
2652831764227

OPIS

Prvak hrvatskog kazališta Dubravko Dujšin (1894.-1947.) rođen je kad je na čelo Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu došao Stjepan Miletić i kad se počeo stvarati moderni hrvatski teatar. Na miletićevskim temeljima uzdignut će se veličine koje će pozornicu pretvoriti ne samo u važnu umjetničku činjenicu, nego i u žarište društvenih zbivanja. Prije televizije i radija, dok je film još bio u povojima, kazalište je imalo važnost kakvu danas imaju televizija, radio i film zajedno. Vojnović, Begović, Krleža, Gavella… i, dakako, majstor glume Dubravko Dujšin, pojave su prema kojima su se u Zagrebu u prvoj polovici 20. st. određivale strane svijeta. Povjesničar teatra Igor Mrduljaš u ovoj stručno-publicističkoj knjizi opisuje to doba i značenje kazališta u njemu. U središtu njegova zanimanja jest ljudska i glumačka sudbina Dubravka Dujšina, od kraja Austro-Ugarske do početka komunističke Jugoslavije. Vješto, s mnogo erudicije i umijeća, autor na uzbudljiv način rekonstruira veliku glumačku karijeru, i pod svjetlima reflektora, i u kazališnom i društvenom zakulisju. Kad čitatelj ove knjige navečer ode u kazalište, u njemu naravno, neće naći ni Dujšina ni njegovo doba, ali će ono što nađe, svog glumca i svoje doba, mnogo bolje razumjeti.

veljače, kada će u 20 sati roman i promovirati, naravno online. S autorom će razgovarati glavni urednik Seid Serdarević , uz sudjelovanje raznolikog, eminentnog društva koje čini pjesnikinja Monika Herceg ... "Dok sam bila djevojčica, u pubertetu u osnovnoj školi.

S mladom glumicom Anom de Armas u vrlo je ozbiljnoj vezi, pa mnogi već nagađaju da će završiti brakom. Tada 46-godišnjeg trgovca automobilima likvidirao je njegov poslovni partner Rudolf Ožić Bašić (60) i potom njegovo tijelo bacio u septičku jamu. Ožić je u Zovka ispalio najprije jedan hitac koji ga je pogodio u srce, a kako se nesretni čovjek nakon toga zarotirao, Ožić je drugi hitac u njega ispalio pogodivši ga u leđa, pisala je ... Naime, novi roman Miljenka Jergovića "Vjetrogonja Babukić i njegovo doba" zaprešićki nakladnik objavit će u četvrtak, 11.

POVEZANE KNJIGE