Crvenkapica

Crvenkapica - Grimm,Jakob i Wilhelm | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Grimm,Jakob i Wilhelm
DIMENZIJA
5,30 MB
NAZIV DATOTEKE
Crvenkapica.pdf
ISBN
9628079534957

OPIS

Priča Crvenkapica, iznikla iz pera braće Grimm prije dva stoljeća, i danas je jedna od prvih koje pričamo djeci i unucima, želeći ih pripremiti da što sigurnije iz svoga nevinog dječjeg svijeta zakorače u svijet odraslih. Tomislav Torjanac, višestruko nagrađivan ilustrator, u svome je jedinstvenom stilu ovu klasičnu priču udružio s osebujnim ilustracijama i pomaknuo je u nama vrlo blisko okruženje i vrijeme. Modernim je Crvenkapicama kroz šalu, ali i zbilju, ukazao na to da ih i danas vrebaju vukovi – doduše, nešto drukčijeg izgleda i naizgled simpatičniji od starih šumskih grabežljivaca, ali ništa manje opasni. Moderni su vukovi promijenili dlaku, ali ne i ćud – i dalje su vješti “prodavači magle” malenim Crvenkapicama (a i njihovim bakama), čime ova priča potvrđuje svoju bezvremensku važnost i kvalitetu te zaslužuje mjesto na polici svih djevojčica, ali i dječaka. Ukratko, Torjančeve nezaboravne interpretacije Antuntuna i Grge Čvarka, u Crvenkapici su dobile dugo i nestrpljivo očekivanu prijateljicu.

Kada se vuk naspavao, digne se iz kreveta i osjeti strašnu žeð pa odvuèe svoj teški trbuh do bunara da se napije. Ali kad se nagnuo iznad njega, kamenje u trbuhu ga povuèe prek o ruba i on se utopi u bunaru. Crvenkapica donese kamenja, njime natrpaju vuka, pa kad je ovaj htio pobjeći, pritisnu ga kamenje tako te pade mrtav.

Putem susretne srndaća i spasi ga od neugodnosti jer je zaboravio mamin rođendan. Darovima pomaže izgraditi branu, a drozda, koji se boji visine, nauči letjeti, a on nju nauči pjevati. 1) Crvenkapica je ime dobila po kapici koju joj je poklonila: a) mama.

POVEZANE KNJIGE