Može i bez Orfeja

Može i bez Orfeja - Tomić, Nebojša | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Tomić, Nebojša
DIMENZIJA
4,25 MB
NAZIV DATOTEKE
Može i bez Orfeja.pdf
ISBN
1996828953265

OPIS

Može (l)i bez Orfeja – pitanje je na koje je svatko od nas, barem jednom u životu pokušao odgovoriti. Živimo ludim ritmom, svakodnevica nam ostavlja malo vremena za snove. Ali bez snova nitko ne može: svatko sanja, želi nešto postići u životu. Međutim, često se događa da se naši snovi ne ostvare, da stvarnost krene drugim putem, da se Orfej s nama poigra, da nas malo povuče za nos. Život je jedan, život je prolazan, brzo leti. Zato ga trebamo živjeti, trebamo iskoristiti svaki pojedini trenutak, sakupljati iskustva, ne odustajati od svojih snova. Poezija Nebojše Tomića istovremeno je njegova intimnapriča, ali je to i univerzalna priča svih nas. Čitajući njegove stihove svatko od nas može pronaći sebe, najskrivenijeg sebe, može rekonstruirati vlastite boli, strahove, vrijednosti, lijepe i ne sasvim lijepe trenutke; može prepoznati svoga prijatelja, svoju ljubav, svoju majku… Čitanje ove zbirke dijalog je čitatelja samog sa sobom, pred ogledalom, izvlačenje najdubljih razmišljanja, vraćanje u djetinjstvo, susret sa smrću, ljepota ljubavi, otu đenost, traženje bliske osobe, odnos s prirodom (“kad zarezah dakle odlučno škarama/…/učini mi se da nedužna biljka iz/krhka tijela s kapljom bijele mliječi/ispusti jedva čujan jauk bola…”), strast, gubitak dobrog prijatelja (u ovom je slučaju to Nenad Pavlović), očekivanje starih dana (“skriven u krošnji, očekujem jesen”).

Ὀρφεύς, Orpheús) u grčkoj mitologiji glavni je zastupnik umjetnosti i pjesme te lire velika utjecaja na mitološku povijest Grčke.Mitsku figuru Orfeja Grci su posudili od svojih tračkih susjeda, a po njemu su nazvani trački orfički misteriji, nama nepoznata sadržaja. Deo mene može se naći u tekstu Zašto Orfeja?, jer sam pišući o Orfeju dobila potrebu da sebe povežem sa njim. Možda je tako i najbolje, jer verujem da se čovek najlepše može prikazati kroz ono što voli.

GRADACIJA ( stupnjevanje ) - izborom riječi, slika ili misli izražava se postupno pojačanje ili slabljenje predodžbe u odnosu na početnu. 5. Može i bez Orfeja.

POVEZANE KNJIGE