Branka

Branka - Šenoa, August | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Šenoa, August
DIMENZIJA
12,55 MB
NAZIV DATOTEKE
Branka.pdf
ISBN
9024414745450

OPIS

Branka Kunović je Zagrepčanka, građanka iz Vlaške ulice u kojoj je i Šenoa rođen. Ne mogavši dobiti posao učiteljice u svome gradu, natječe se za mjesto u zabitom romantičkom kraju domovine na veliko čuđenje svoje prijateljice, koja joj je po svemu suprotna. Branka odbija pomoć prijetvornoga udvarača Marica, te odlazi u siromašno mjesto medu gorami gdje nalazi zapuštenu školu i djecu. Mještani je različito primaju, no idealistikinja, koja je u sebi ćutila mesijansko zvanje uz pomoć župnika, načelnika i tajanstvenog grofa Belizara uspijeva preporoditi školu, a time i javni život u Jalševu. Kada ni spletke, pa niti požar koji je uništio školu nisu pokolebali novoimenovanu učiteljicu jalševačku, iznenada se sada uglednoj učiteljici pruža prilika da se vrati u Zagreb. Branka međutim odlučuje ostati u Jalševu uvjerena da je mnogo dičnije prosvjećivati puk negoli gradske ljude. Na kraju se udaje za grofa Belizara, koji pomaže podići novu školu. Tako je sretno okončana priča o jednoj idealnoj Hrvatici i idealnoj hrvatskoj učiteljici koja nijednoga trena nije posumnjala u svoj izbor: Idem orat tešku tvrdu brazdu, idem oplemenjivat svoj puk, mladice našega naroda

Urednica i novinarka je za Jutarnji list otkrila da se prošle godine u tajnosti udala. "Ljubav vas obično pronađe kad je najmanje očekujete.

Udovica je ostala prije 10 godina. U njezinoj odluci da se cijepi podržavaju je svi članovi njene obitelji - sin i snaha, dvoje unučadi, te dvoje praunučadi. Ovakve katastrofe, kakva se dogodila nama na Baniji, svakog natjeraju da malo zastane, preispita prioritete, promisli o tome koliko smo svi krhki i prolazni te da ima više toga što nas spaja nego razdvaja, kaže nam Branka Bakšić Mitić, dogradonačelnica Gline, koja ne staje u pomaganju svojim ... Branka Katic, Actress: Crna macka, beli macor.

POVEZANE KNJIGE