Branka

Branka - Šenoa, August | Siezrobi.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Šenoa, August
DIMENZIJA
10,9 MB
NAZIV DATOTEKE
Branka.pdf
ISBN
9363080146762

OPIS

Branka Kunović je Zagrepčanka, građanka iz Vlaške ulice u kojoj je i Šenoa rođen. Ne mogavši dobiti posao učiteljice u svome gradu, natječe se za mjesto u zabitom romantičkom kraju domovine na veliko čuđenje svoje prijateljice, koja joj je po svemu suprotna. Branka odbija pomoć prijetvornoga udvarača Marica, te odlazi u siromašno mjesto medu gorami gdje nalazi zapuštenu školu i djecu. Mještani je različito primaju, no idealistikinja, koja je u sebi ćutila mesijansko zvanje uz pomoć župnika, načelnika i tajanstvenog grofa Belizara uspijeva preporoditi školu, a time i javni život u Jalševu. Kada ni spletke, pa niti požar koji je uništio školu nisu pokolebali novoimenovanu učiteljicu jalševačku, iznenada se sada uglednoj učiteljici pruža prilika da se vrati u Zagreb. Branka međutim odlučuje ostati u Jalševu uvjerena da je mnogo dičnije prosvjećivati puk negoli gradske ljude. Na kraju se udaje za grofa Belizara, koji pomaže podići novu školu. Tako je sretno okončana priča o jednoj idealnoj Hrvatici i idealnoj hrvatskoj učiteljici koja nijednoga trena nije posumnjala u svoj izbor: Idem orat tešku tvrdu brazdu, idem oplemenjivat svoj puk, mladice našega naroda

Branka Katic was born on January 20, 1970 in Belgrade, Serbia, Yugoslavia. She is an actress, known for Crna macka, beli macor (1998), Public Enemies (2009) and Captain America: The Winter Soldier (2014).

godini života. Počivala u miru Božjem! Ožalošćeni: suprug Stipe, kćeri Željka i Dubravka, unuke Ivana i Eva te ostala tugujuća rodbina. A potvrdila bi ta gesta i činjenicu da je majka Branka Miljkovića Marija bila Drnišanka, iz poznate obitelji Brailo, pa je Miljković tako po majci Hrvat.

POVEZANE KNJIGE