Istina o povijesti

Istina o povijesti Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
DIMENZIJA
6,9 MB
NAZIV DATOTEKE
Istina o povijesti.pdf
ISBN
4347215941357

OPIS

Kako je čovjek naučio uspravno hodati? Jesu li se gladijatori uistinu borili do smrti? Je li Shakespeare bio povjesničar ili pisac? Znamo li prave uzroke renesanse? Tko je doista otkrio Ameriku, a tko izumio žarulju? Je li kralj Artur samo lik iz legende?Povijest nije ništa drugo nego tumačenje događaja koji su se uglavnom prenosili usmenim putem. Kao i sve priče, kad ih se mnogo puta prepriča, tako se i one o povijesnim događajima mijenjaju ili zbog pristranosti ili manjkavog znanja pripovjedača. Tako se neprovjerene vijesti mogu uzdići na razinu istine, a činjenice spustiti do pretpostavki. Osim toga, samo dio onoga što se doista dogodilo nalazi svoje mjesto u povijesnim knjigama. O tome što treba zapisati dugo se raspravlja. Povijesni zapisi koje čitamo često se ne temelje na činjenicama, nego na nizu nečijih prosudbi. “Povijest se sastoji od mnogih isprepletenih ulica, tajnovitih hodnika i izlaza” zapisao je pjesnik T. S. EliotIstina o povijesti dublje prodire u taj mračni labirint i iznosi neka pitanja na blještavu svjetlost dana.

Dodaj u korpu. SKU: 9789531400985 Kategorija: Enciklopedija i atlasi znanja.

I sam naslov govori , pa bi i prilozi trebali biti samo istina o Titu i... 20 GODINA POSLIJE | Istina - dug prema povijesti | DuList.hr. Svi čitatelji ovog feljtona, a pogotovo branitelji i građani koji su izravni svjedoci i sudionici događaja o kojima sam pisala, mogli su uočiti u kojoj je mjeri dosadašnji izostanak stručnog i sustavnog bavljenja Domovinskim ratom pogubno djelovao, ne samo na utvrđivanje povijesne istine, nego i na naša „najobičnija ... Engleski novinari doznali sve o nemoralnoj ponudi za mladog napadača za kojeg nude bogatstvo; ako je ovo istina, postao bi najbolje plaćeni u povijesti.

POVEZANE KNJIGE