Maslina i maslinovo ulje – A-Ž

Maslina i maslinovo ulje – A-Ž - Perica, Slavko (ur.) | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Perica, Slavko (ur.)
DIMENZIJA
11,58 MB
NAZIV DATOTEKE
Maslina i maslinovo ulje – A-Ž.pdf
ISBN
6910390297782

OPIS

MASLINA I MASLINOVO ULJE A – Ž Rast popularnosti i proizvodnje maslinova ulja u svijetu i u nas potkraj protekloga stoljeća izazov je na koji smo pokušali odgovoriti ovim leksikonom. Riječ je o sveobuhvatnom izdanju u kojem se čitatelj može brzo i stručno obavijestiti o mnogim pojedinostima iz područja maslinarstva i uljarstva. I. dio: «Velečasna maslina» U prvom dijelu knjige čitatelj se upoznaje s općim sadržajima oleokulture. Vrhunski su stručnjaci maslinu i maslinovo ulje osvijetlili sa stajališta umjetnosti i povijesti, opisali su njezin vegetacijski ciklus, proizvodnju, prepoznavanje i ocjenjivanje ulja, utjecaj ulja na zdravlje i njegovu ulogu u kulinarstvu. Taj nadahnut opći pregled pretvorit će nedovoljno upućene čitatelje u solidne poznavatelje dijela kulture življenja koji je tijekom protekla dva desetljeća dospio u samu žižu zanimanja u svijetu. II. dio: Leksikon – Maslina i maslinovo ulje A-Ž Drugi dio sastoji se od 400 leksikonskih jedinica koje obuhvaćaju sve najvažnije pojmove iz područja maslinarstva i uljarstva. Napisane su tako da se mogu pratiti na više razina stručnosti i zadovoljiti raznolike potrebe i interese: od interesa onih koji sudjeluju u bilo kojem dijelu proizvodnog procesa do onih koji maslinu i njeno ulje žele bolje upoznati i u njemu uživati. Među ostalim, u leksikonu su opisane sve zemlje proizvođači maslina, hrvatske maslinarske podregije, hrvatske sorte maslina – autohtone, introducirane i udomaćene – kao i najvažnije strane sorte, postupci proizvodnje ulja, sastav ulja, klasifikacije ulja, međunarodne i domaće kratice, čimbenici kakvoće ulja, načini čuvanja ulja i još mnogo, mnogo pojedinosti… U nastanku priručnika sudjelovalo je više od 30 autora i suradnika, a projekt je ostvaren u suradnji s Institutom za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita.Bogat sadržaj potkrijepljen je velikim brojem ilustrativnih priloga: crteža, fotografija, zemljovida, shema i tablica. Oni pridonose jasnoći predstavljanja građe, komunikativnosti knjige i njenoj privlačnosti. Više pojedinosti o autorima saznajte iz impresuma i sadržaja. SADRŽAJ I. dio VELEČASNA MASLINA Riječ nakladnika (Božena Zadro) 8 Pod maslinom – Od mita do sedme umjetnosti (Lada Džidić) 10 O svetom i svjetovnom – Crtice iz povijesti masline i maslinova ulja (Željko Krnčević) 22 Od krša do vječnosti – Godišnji ciklus i sustavi uzgoja (Slavko Perica) 36 Tekuće zlato – Proizvodnja djevičanskoga maslinova ulja (Olivera Koprivnjak) 48Stolne masline – Konzerviranje maslina (Zorica Jurišić) 56 Okusi i arome – Senzorska svojstva i ocjenjivanje djevičanskih maslinovih ulja (Olivera Koprivnjak) 62 Panacej u bolovima – Maslinovo ulje i zdravlje (Vera Duić-Pribičević) 72 Slasti i lasti Mediterana– Masline i maslinovo ulje u kulinarstvu (Branka Brekalo) 82 II. dio MASLINA I MASLINOVO ULJE A

Prvi se sastoji od osam poglavlja u kojima su autori obradili osam […] Opis - MASLINA I MASLINOVO ULJE (A-Ž) Gozba s maslinom na stolu u dosluhu je s Bogom i spomen na izgubljeni raj. Premda dostupna, maslina je ostala uzvišena, njezin plod i ulje pobožno se do danas uživaju.

et al. ; crteži Krešimir Rončević] Zagreb : Naklada Zadro; Split : Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, 2007 knjiga Volim maslinovo ulje .

POVEZANE KNJIGE