Povijest celibata

Povijest celibata - Abott, Elizabeth | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Abott, Elizabeth
DIMENZIJA
11,96 MB
NAZIV DATOTEKE
Povijest celibata.pdf
ISBN
1668515768080

OPIS

Što se i zašto nije događalo u ložnicama povijesti? O tome nam kroz čitav niz fascinantnih, živopisnih i stvarnih priča o pojedincima govori ova knjiga. Pripadala mu je Ivana Orleanska. I sir Isaac Newton. Redovnici se zavjetuju da će pripadati toj grupaciji. Zatvorenici nemaju drugog izbora. Povijest nam govori o mnogim deklariranim celibatima, a današnje društvo pokazuje obnovljeno zanimanje za celibat. No, što ljude navodi da se odreknu seksa, aktivnosti koja sve nas ostale potiče, očarava, uznemiruje i oduševljava? U svojem zanimljivom i izazovnom istraživanju celibata, Elizabeth Abbott raskrinkala je tradicionalnu pretpostavku o celibatu kao isključivo religijskoj ideji od male važnosti za svjetovni život. Živopisan prikaz povijesti, popraćen mnoštvom primjera, daje nam uvide ne samo u našu religijsku praksu, nego i u naše seksualne želje te promjenjive stavove o spolu i tjelesnom zdravlju. Opisujući vestalske djevice drevnoga Rima koje bi za kaznu žive zakopali ako bi prekršile zavjete, kao i suvremene sportaše koji čuvaju sjeme kako bi postigli što bolji uspjeh, govoreći o celibatu kao jamstvu braka te prisilnom celibatu zatvorenika, eunuha i djevojaka smještenih u samostan protiv njihove volje, Elizabeth Abbott prikazuje celibat s ljudskoga stajališta, upoznajući nas s patnjom kastriranog dječaka kojemu je namijenjena operna karijera, sa zanosom žene kojoj je odricanje od seksa donijelo vizije Krista, kao i s bijesom neženje čiju sudbinu predodređuje višak muškaraca u suvremenoj Kini. Prevela: Radha Rojc Belčec

godine i danas čekaju prvo zajedničko dijete. "Ona je puna iznenađenja.

latinskog obreda (latinsku crkvu), no ne i na istočne katoličke crkve koje, s izuzetkom Etiopske katoličke crkve, dozvoljavaju zaređivanje muškaraca u braku.U svim dijelovima Katoličke crkve je, međutim, već zaređenim ... E, da nema celibata, ne bi se toliko držao hijerarhije, a možda ne bi bilo ni potrebe, vjernici bi toliko pristajali uz nauk Crkve i u javnom i u privatnom životu, samo da nije celibata. E, kad ne bi bilo celibata, ne bi se svećenik bavio stvarima kojima ne smije, trgovinom, politikom, spletkarenjem, karijerom, seksualnim devijacijama. Razdoblje celibata kod njega je potrajalo čak i više nego je to planirao, točno šest mjeseci.

POVEZANE KNJIGE