Svjetionik

Svjetionik - Horvat, Joža | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Horvat, Joža
DIMENZIJA
5,53 MB
NAZIV DATOTEKE
Svjetionik.pdf
ISBN
9100380030745

OPIS

Zanimljiv roman o sudbinskom dodiru čovjeka i mora. U središtu radnje je dječak Tonko, iznimno bujne mašte, koji se u osjetljivom periodu puberteta i obiteljske krize utječe snovima o moru. U njegovim snovima realistički izgrađen lik svjetioničara Mate isprepliće se s mitskim starogrčkim likovima nerejida, Posejdona, Amfitrite i Peristere. Neizmjerna tajnovitost i ljepota mora postaju dječakov bijeg od realnosti, te kroz neobičnu bolest zamalo postaju i njegova zla kob. Ipak, dječak se uspijeva dokopati svoga svjetionika, svoje ravnoteže, a pritom more i nadalje ostaje njegov san ali i trajno životno opredjeljenje. Roman sadrži brojne opise ljepota i legendi našeg jedinstvenog Jadrana, te mnoštvo podataka o lovljenju ribe i vrstama brodova vezanih za razvoj hrvatskog pomorstva. Kao što Dubravka Težak na kraju romana navodi – Joža Horvat je majstor u pisanju nevjerovatnog, ali uvjerljivog i vrlo spretno isprepliće fantastiku i stvarnost. Osim njenog priloga tu je i bilješka o piscu koju potpisuje Đurđa Mačković, te vrlo vrijedan popis svih Horvatovih djela i izdanja.

Emitira se u programu Radio Dubrovnika jednom tjedno, ponedjeljkom od 17 sati. Emisiju uređuje i vodi Mislav Ćimić. Svjetionik je izgrađen 1865.

Napajanje zgrade je 220V AC (iz javne električne mreže), dok se vodom opskrbljuje iz vlastite cisterne. Svjetionik ili svetionik (, uređaj, uglavnom kao viša zgrada, koji emisijom svjetlosnih signala omogućava brodovima navigaciju. Svjetionici se koriste za označavanje opasne obale, opasnih pličina i grebena, te sigurnih ulaza u luke i može također pomoći u zračnoj navigaciji.Jednom naširoko korišteni, broj operativnih svjetionika se smanjio zbog troškova održavanja i zamjenjeni su ... Mali svjetionik za velike ljude.

POVEZANE KNJIGE