Prvi školski rječnik hrvatskog jezika

Prvi školski rječnik hrvatskog jezika - Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
DIMENZIJA
12,16 MB
NAZIV DATOTEKE
Prvi školski rječnik hrvatskog jezika.pdf
ISBN
2748368438684

OPIS

PRVI ŠKOLSKI RJEČNIK HRVATSKOGA JEZIKA s DVD-om namijenjen je učenicima prvih dvaju razreda osnovne škole te je svojom strukturom prilagođen korisnicima kojima je ovo prvi susret s rječnikom i uvod u buduće korištenje leksikografskim priručnicima. Sadržava 2 500 natuknica. Abecedarij prati osnovni leksički korpus za 1. i 2. razred osnovne škole koji je usklađen s HNOS-om. U takav osnovni korpus ne ulaze regionalizmi, arhaizmi, slang i sl. Radi međusobnoga semantičkoga povezivanja rječničkih natuknica, koje se običnim nizanjem natuknica ne može postići, ili se djelomično postiže posebnim opisnim inventarom, ovaj rječnik natuknice donosi grupirane u tematske mape. Tematskih mapa je 40, a u njima pripadajuće natuknice se nižu abecednim redom. Prvi školski rječnik hrvatskoga jezika sadržava 2 500 natuknica, a zamišljen je kao intermedijski priručnik za učenike prvoga i drugoga razreda osnovne škole. Cilj je Rječnika naučiti učenike leksikografskomu razmišljanju i pripremiti ih za služenje pravim rječnicima. U Rječniku su riječi s kojima se djeca susreću u svakodnevnom životu i kojima značenje dobro znaju, ali i riječi koje su im možda nove i nepoznate, a nalaze se u njihovim školskim udžbenicima. Abecedarij prati osnovni leksički korpus za 1. i 2. razred osnovne škole koji je usklađen s HNOS-om. Posebno je jasno izrađen odnos prema normi hrvatskoga standardnog jezika. Stoga lokalizmi, regionalizmi i žargonizmi nisu uključeni u rječnik, a sinonimi su obrađeni ili tako da se jednomu sinonimnom nazivu daje prednost (npr. nazivu zrakoplov daje se prednost pred nazivom avion) ili tako da se sinonimni nazivi izjednačuju (npr. nazivi advent i došašće). Struktura rječničkoga članka također je prilagođena korisnicima. Značenja su opisana rečenicom iza koje slijede primjeri i ilustracije. Osim što je koristan priručnik za učenje materinskoga jezika, ovaj je rječnik i dobar temelj za učenje stranih jezika. Radi međusobnoga semantičkoga povezivanja rječničkih natuknica, koje se običnim nizanjem natuknica ne može postići, ili se djelomično postiže posebnim opisnim inventarom, ovaj rječnik natuknice donosi grupirane u tematske mape. Tematskih je mapa 40, a u njima se pripadajuće natuknice nižu abecednim redom. Usto, na DVD-u se nalaze i igrice koje će djecu zabaviti, ali im i pomoći da se bolje upoznaju s riječima u Rječniku.

veljače. Na natjecanju je sudjeovalo ukupno osam učenika iz sedmih i osmog razreda (jedna učenica iz sedmg razreda i sedam učenika iz osmog razreda).

Pisan je ikavicom. 1715.-1716. Rječnik, leksikografsko djelo koje sadržava popis riječi, te izraza nekog jezika (ili više jezika) izabranih, raspoređenih i objašnjenih po nekom načelu, te poredanih abecednim ili konceptualnim (tematskim) redoslijedom.U osnovi se razlikuju jezični rječnici i predmetni rječnici kao što su enciklopedija i leksikon.Jezični rječnik se prvotno bavi jezikom, odnosno leksičkim ... PRVI ŠKOLSKI RJEČNIK HRVATSKOG JEZIKA (knjiga i DVD) 139,00 kn 125,10 kn dostupno.

POVEZANE KNJIGE