Geste i grimase

Geste i grimase - Marinković, Ranko | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Marinković, Ranko
DIMENZIJA
9,79 MB
NAZIV DATOTEKE
Geste i grimase.pdf
ISBN
8765831191623

OPIS

U knjizi kazališnih kritika i eseja o Moliereu, Carlu Goldoniju, Williamu Shakespeareu, Luigiju Pirandellu, Emilu Syneku i drugima, objavljenih u časopisnoj periodici (1938. – 1961.), koji su oknjiženje doživjeli i u ranijim izdanjima Gesta i grimasa, u knjizi se prvi put objavljuju i tekstovi poznati samo po vrsnim znalcima opusa Ranka Marinkovića – Teatarske marginalije uz Puškina (1937.), Žene Bože Lovrića (1938.), Naš moliere – Držić – Fotez i Dundo Maroje (1938.) i Baron Tamburlanović, Kajkavska komedija od neznanog crnog dijaka (1940.)

[Citirano: 27.02.2021.] Sažetak Frazemi su jezične jedinice koje su u najvećoj mjeri primjerene da preuzmu informativnu i komunikativnu vrijednost gesta i ... Gumbekovih dana i premijerno izvedena predstava 'Geste i grimase' nastala prema poeziji velikoga Arsena Dedića koji je s Histrionima bio od samog početka. Premda mu je, zapisao je jednom u svom stilu, s njima bilo mučno, dosadno i loše plaćeno - ipak mu je to, priznaje, njegovo najljepše provedeno vrijeme, i kazališno i prijateljsko! "Theatraliju" tematski naslovljenu "Geste i grimase: Gumbek, Krleža, Kelly", uz glazbu i pjesme Arsena Dedića i Antuna Gustava Matoša te vrhunce jazza, posvećujemo recentnoj kabaretnoj kazališnoj sceni u Hrvatskoj i inozemstvu i premijernim uprizorenjima raznih oblika nasilja.

godine surađivali u 26 projekata. "S Arsenom sam se prvi put profesionalno sreo u Dramskom kazalištu Gavella 1973.

POVEZANE KNJIGE