Iskušenja neslobode

Iskušenja neslobode - Dahrendorf, Ralf | Siezrobi.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Dahrendorf, Ralf
DIMENZIJA
6,23 MB
NAZIV DATOTEKE
Iskušenja neslobode.pdf
ISBN
7300907115167

OPIS

ISKUŠENJA NESLOBODE – intelektualci u doba kušnjeU knjizi Iskušenja neslobode Dahrendorf zapravo postavlja pitanje tko su intelektualci XX. stoljeća koji su se oduprli iskušenjima neslobode, a to znači svim oblicima totalitarizma, ponajprije fašističkog i komunističkog. U osnovi, autor se zapravo bavi, kako sam kaže izvorima liberalnog duha i to na primjerima javnih intelektualaca koji su obilježili XX. stoljeće, onih kojima je nadjenuo ime erazmovci. Pritom su nezaobilazni Martin Heidegger, na jednoj, i Jean-Paul Sartre na drugoj strani, ali i Popper, Berlin, Aron, Bobbio, Arendt, Adorno, Havel i drugi. Riječ je o knjizi koja uzornom jasnoćom zastupa autorova bitna uvjerenja, bez manipulacija ili iznalaženja argumentacijskih olakšica. Dahrendorfov je osobni stav – nerijetko, zapravo, njegov ukus -jasno prepoznatljiv. Dopustio si je primijeniti na velikane njihove vlastite metode. Opsežan – teorijski i biografijski – materijal koji knjigu čini doista izuzetnom, svakako otvara mnoga pitanja. Na kraju, jedno je bjelodano: samo su za intelektualce (javni) intelektualci kritički objekt. Za ostale su, u današnje vrijeme, zvijezde, jetsetteri ili, naprosto, javne fizionomije.

broj 2 - lipanj 2010. 49 Enes Kulenović: Ralf Dahrendorf, Iskušenja neslobode lektualnoj povijesti to je naprosto nedopustivo.

Budući da je među njima moja prijateljica Vedrana Tutiš, počela sam pratiti što oni rade. POLITIČKA SOCIOLOGIJA. IME PREDAVAČA: Prof.

POVEZANE KNJIGE