Iskušenja neslobode

Iskušenja neslobode - Dahrendorf, Ralf | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Dahrendorf, Ralf
DIMENZIJA
8,36 MB
NAZIV DATOTEKE
Iskušenja neslobode.pdf
ISBN
2294539910243

OPIS

ISKUŠENJA NESLOBODE – intelektualci u doba kušnjeU knjizi Iskušenja neslobode Dahrendorf zapravo postavlja pitanje tko su intelektualci XX. stoljeća koji su se oduprli iskušenjima neslobode, a to znači svim oblicima totalitarizma, ponajprije fašističkog i komunističkog. U osnovi, autor se zapravo bavi, kako sam kaže izvorima liberalnog duha i to na primjerima javnih intelektualaca koji su obilježili XX. stoljeće, onih kojima je nadjenuo ime erazmovci. Pritom su nezaobilazni Martin Heidegger, na jednoj, i Jean-Paul Sartre na drugoj strani, ali i Popper, Berlin, Aron, Bobbio, Arendt, Adorno, Havel i drugi. Riječ je o knjizi koja uzornom jasnoćom zastupa autorova bitna uvjerenja, bez manipulacija ili iznalaženja argumentacijskih olakšica. Dahrendorfov je osobni stav – nerijetko, zapravo, njegov ukus -jasno prepoznatljiv. Dopustio si je primijeniti na velikane njihove vlastite metode. Opsežan – teorijski i biografijski – materijal koji knjigu čini doista izuzetnom, svakako otvara mnoga pitanja. Na kraju, jedno je bjelodano: samo su za intelektualce (javni) intelektualci kritički objekt. Za ostale su, u današnje vrijeme, zvijezde, jetsetteri ili, naprosto, javne fizionomije.

- Zagreb : Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, 2008. - 198 str.

U osnovi, autor se zapravo bavi, kako sam kaže izvorima liberalnog duha i to na primjerima javnih intelektualaca ... U knjizi ISKUŠENJA NESLOBODE Dahrendorf zapravo postavlja pitanje tko su intelektualci XX. stoljeća koji su se oduprli iskušenjima neslobode, a to znači svim oblicima totalitarizma, ponajprije fašističkog i komunističkog.

POVEZANE KNJIGE