Moj prijatelj Rembrandt

Moj prijatelj Rembrandt - Van Loon, Hendrik | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Van Loon, Hendrik
DIMENZIJA
10,9 MB
NAZIV DATOTEKE
Moj prijatelj Rembrandt.pdf
ISBN
2866634276955

OPIS

Općinstvo nikako ne razumije moje namjere… smiju se porugljivo i govore: ‘On nije umjetnik od zanata, on svoju umjetnost ne shvaća ozbiljno i ne slika stvari onako kako ih mi vidimo.’ Neka me Bog očuva da bih stvari gledao njihovim očima. Oni me mogu i oni će me pustiti da izgladnim, ali oni neće oteti moje uvjerenje da ja imam pravo, a oni krivo. Svatko može slikati stvari onako kakve jesu. Ali slikati stvari onako, kako one postoje samo u pretpostavci – to je, dragi doktore, zadatak koji čini život zanimljivim…. jer ne radi se toliko o tome što netko vidi, već kako vidi. Dobar umjetnik može osjetiti dublji poriv pogledavši zaklanog vola u kakvoj običnoj mesnici, negoli loš umjetnik vidjevši tucet crkvi u samom rodnom mjestu Rafaela. Ja ne mogu slikati drugačije no što slikam. Ostajem kod svog načina slikanja i kod njega ću ostati, dok ne odem u ubožnicu ili ne legnem u grob. Tada mi možete staviti nadgrobni kamen s natpisom: ‘Ovdje počiva luđak’.Spomenuti je Rembrandtov citat tek natuknica koja daje naslutiti koliko se zanimljivih slikarevih razmišljanja i detalja iz njegova života nalazi u ovoj knjizi. Jer, napisao ju je njegov suvremenik, Joannis van Loon, liječnik i prijatelj s kojim se posljednjih tridesetak godina života intenzivno družio. Ovo svjedočanstvo iz prve ruke za tisak je priredio ugledni povjesničar i pisac Hendrik van Loon, liječnikov, kako navodi, potomak u devetom koljenu. O samom Rembrandtu ovdje kažimo samo da je živio u zemlji vjetrenjača, teškim i nezavidnim životom, bez novaca, priznanja i razumijevanja, cijeli se život boreći s vjetrenjačama u ljudskim glavama. A danas? Slika Noćna straža, primjerice, koja je nekad bila odbijena i predmetom sprdnje, sad je predmetom proučavanja i divljenja, i jedna je od najvećih holandskih kulturnih i turističkih vrednota, a njen je autor općepriznat kao jedan od najvećih, najutjecajnijih, najosebujnijih, najvažnijih, najgenijalnijih, naj… slikara u povijesti umjetnosti i uopće jedan od najvećih ljudi u povijesti čovječanstva. Što još dodati? Možda još jedno mišljenje o Rembrandtu iz ove odlične biografije: Kad se prepustio svojim snovima, izgubio je sve što je imao – a pritom je i sve dobio.

Cijena 20 kn ~ 3 € Pošalji poruku Veleprodajna cijena: Približno: Netto cijena: PDV: Šifra oglasa: 33043385 Podijeli Spremi Osnovne informacije Lokacija Zadarska, Zadar, Branimirova obala ... Moj prijatelj Rembrandt Tekstualna građa, tiskana . CITIRANJE.

smiju se poru... Načini isporuke dijele se u dvije osnovne kategorije: Slanje pošiljke na željenu adresu.. Isporuka dostavljačkom službom koja pokriva veći dio Hrvatske.Za mali dio hrvatskog teritorija koji nije pokriven uslugom dostavljačke službe (pojedini otoci) koriste se usluge Hrvatske pošte (troškovi za taj tip isporuke su 22 kn za iznose narudžbe do 200 kuna, 25 kn za narudžbe do 500 kuna ... Naručite u VBZ online knjižari poznati naslov Moj prijatelj Rembrandt autora Van Loon, Hendrik, Van Loon, Joannis.

POVEZANE KNJIGE