Tajna stigmatizacije

Tajna stigmatizacije - Matijaca, Miroslav | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Matijaca, Miroslav
DIMENZIJA
7,27 MB
NAZIV DATOTEKE
Tajna stigmatizacije.pdf
ISBN
1522802330403

OPIS

Tajna stigmatizacije – Je li krvavo znamenje na tijelu stigmatika nadnaravna ili naravna pojava?Ova knjiga donosi rezultate stručno-znanstveng istraživanja pojave stigmatizacije (znamenovanja) s teološkog i medicinskog stajališta. Sastoji se od dviju poluizgubljenih i posve zaboravljenih studija, koje su danas, osobito u Hrvatskoj, aktualnije nego što su bile u doba kad su nastale. Studija Enigma stigmatizacije dr. Miroslava Matijace, splitskog svećenika, teologa s rimskim doktoratima iz kanonskog prava i psihologije, umnožena je šapirografom 1961. u Zagrebu, a otkrio ju je autorov sinovac, psihijatar prof. dr. Bartul Matijaca. Kad je knjižica došla u ruke nakladnika, u njoj je nađen i putokaz prema studiji slovenskog internista, neko vrijeme osobnog liječnika čehoslovačkog predsjednika Tomaša G. Masaryka, dr. Ivana Matka, Medicina o stigmatizaciji, koja je u maloj (autorovoj) nakladi izašla 1933. u Mariboru. Dvije komplementarne stručno-znanstvene, popularno pisane rasprave u opsežnom je predgovoru prokomentirao te novim informacijma o tajnama stigmatizacije opremio B. Matijaca. Glavna je osobitost knjige u tome što ona temu krvavog znamenovanja, koja se kod nas najčešće razmatra kao estradna senzacija, smješta u ozbiljan stručni teološko-psihološki i medicinski kontekst. Razmatranja autora zasnovana su na svestranom uvidu u historijat stigmatizacije i na iscrpnom opisu i analizi najpoznatijih slučajeva znamenovanih osoba, od Sv. Franje Asiškog do Gemme Galgani, Luize Lateau, Terezije Neumann, patera Pija iz Pietrelcine i niza znamenovanih žena s područja Slovenije. Autori: Miroslav Matijaca (teolog) i dr. Ivan Matko (internist) Predgovor: prof. dr. Bartul Matijaca (psihijatar)

ožujka 2009. u 12.00 sati u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu. fesionalna tajna, dok prema stupnju tajnosti podaci mogu biti državna tajna, vrlo tajni, tajni i povjerljivi.

neka vrsta stigmatizacije. DESNO Općenito se vjerovalo da desno ima pozitivnu simboliku: desna strana ima aktivno značenje, ona označava budućnost i blagoslov, pronicljivost uma i harmoniju, inteligenciju i lucidnost, muškost i aktivost, istinu i pravovjernost.

POVEZANE KNJIGE