Živi stroj

Živi stroj - Kordić, Ivan | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Kordić, Ivan
DIMENZIJA
9,82 MB
NAZIV DATOTEKE
Živi stroj.pdf
ISBN
8320789125985

OPIS

Metafizicirajući nad nepojamno lošom stvarnošću, oduhovljujući svakodnevno i ne utječući se decibelima i bijesu epohe, Ivan Kordić u svojoj poeziji nagovara nas na tihe korake u razaznavanju biti svijeta, mala pomicanja, takt i ritam neuhvatljivih formi života. Pritom, dakako, svjedočeći o vlastitoj empirijskoj i umjetničkoj okomici. Oko njega je pustoš svijeta i pripadna mu života, ali i mogućnost spašavanja integriteta Smisla i Pjevanja. Ništa ni u što, a sve u svemu logika je autorova lirskog projekta. U stanju mira i nepomičnosti, u dosluhu promatranog i promatrača, autor nam isporučuje značenja fabulirajući o dnevnosti ili naprosto semantizirajući ideološke razvaline postratnog vremena. Elegantan i, rekli bismo, mekan kada pjeva o davnini, o prijašnjim vremenima, on je opor i mjestimice gorko-duhovit pri lirskim registracijama svoje neposredne sadašnjosti. I ne ulazeći u egzistencijal-zabrinutost njegova umnogome novosagrađena subjekta, kada je o prethodnim autorovim pjesničkim knjigama riječ, Živi stroj je, u ponajboljim svojim dionicama, drukčija i drugotnija knjiga: knjiga otmjenih i gospodstvenih uvida o svijetu i životu, rasterećena samopropitivačkih oblandi poetskog uma; knjiga složena od nejednoznačnih emocijskih naplavina, svjesna dopadljivih viškova govorenja a škrta u iskazima kad je to potrebno. Riječju, ni po čemu zakinuta za osobnost. Velik u usredotočenosti na sliku i detalj, na vanjsko i unutarnje istodobno, Kordić se Živim strojem bosanskohercegovačkom i hrvatskom pjesništvu nameće, a da za to, čini se, i ne mari.

Precizno dozirani deterdžent ... Guardiolin stroj samljeo i Wolvese, teško da više itko može stići City. POSLJEDICE SU OSTALE TROJAC DOBIO 69 GODINA ZATVORA ZA RAZBOJSTVO: 'Liječim se od PTSP-a.

(Živi stroj, VBZ, Zagreb 2008.) - Nagrada "Skender Kulenović" (za knjigu Živi stroj, VBZ, Zagreb 2008.) Živi na imaju od 24 tisuće četvornih metara u kući Dower House smještenoj pet minuta vožnje od središta Windsora. „Hrvati opraštaju sve osim uspješnosti, obruše se na svakog tko se usudi izdići glavu iznad prosječnosti, najprije vas slave a onda vuku kroz blato", rekao je 2007. Dragi ljudi, želimo se zahvaliti svakoj osobi koji je podržala našu koaliciju Dosta Pljačke.

POVEZANE KNJIGE