Hrvatsko-slovensko razgraničenje

Hrvatsko-slovensko razgraničenje - Vidas, Davor | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Vidas, Davor
DIMENZIJA
10,42 MB
NAZIV DATOTEKE
Hrvatsko-slovensko razgraničenje.pdf
ISBN
6199363957128

OPIS

Vidasova knjiga neće samo omogućiti lakše razumijevanje svih aspekata hrvatsko-slovenskoga graničnog spora na moru, nego će pridonijeti i učvršćenju stajališta da je taj spor moguće rješiti samo na temelju međunarodnoga prava pred međunarodnim sudbenim tijelom. Dražen Budiša, urednik knjige Školska knjiga, nakladnik knjige, kako objašnjava Budiša, odlučila je objaviti sabrane Vidasove tekstove o problematici hrvatsko-slovenskoga razgraničenja polazeći od uvjerenja da javnosti još nisu na jasan, sažet, stručan i jednostavan način izloženi argumenti o tome kako bi se trebao rješiti taj spor. Autor umjesto predgovora u tekstu Međunarodno pravo je crta ispod koje se ne ide navodi da bi se granični spor između Hrvatske i Slovenije relativno brzo i lako mogao riješiti primjenom međunarodnoga prava pred Međunarodnim sudom. Misli da bi dvije države i Europska unija trebale uvidjeti koliko je važno postići rješenje na takav način. Svaki prijedlog za određivanje granice pomoću političkih rješenja otvara put arbitrarnim kriterijima – umjesto isključivo pravnim, za sve jednakim i objektivnim – pa zato može prerasti u doprinos dugoročnoj destabilizaciji regije, napominje Vidas i dodaje kako zbog tog razloga, ne samo za Hrvatsku i Sloveniju, nego i za EU, u rješavanju toga graničnog spora međunarodno pravo treba biti crta ispod koje se ne ide.Knjiga sadržava 15 Vidasovih tekstova objavljenih od listopada 2004. do ožujka 2009. u Vjesniku, Večernjem listu, autorovoj knjizi Zaštita Jadrana, Hini, na internetskom portalu Indexu, u Fokusu i Glasu Koncila, koji su ilustrirani sa sedam karata. Davor Vidas priznati je stručnjak za međunarodno pravo s 25-godišnjim iskustvom. Direktor je Odjela za pomorstvo i pravo mora u Institutu Fridtjof Nansen u Oslu. Objavio je nekoliko knjiga o pravu mora, zaštiti morskog okoliša i polarnim krajevima.

Problemom Europske Unije postala je jednostrana slovenska blokada pregovora Hrvatske s EU zbog neriješenog bilateralnog hrvatsko - slovenskog graničnog pitanja i embargo Slovenije na zajedničku odluku EU o proširenju ... hrvatsko-slovensko razgraniČenje 35.00 kn. o drŽavi osnovi jedne pravne teorije 100.00 kn.

Besplatni prevoditelj tekstova i potpunih rečenica. Hrvatsko slovenski prevoditelj na Online-rječnik.com. Slovensko hrvatski prevoditelj.

POVEZANE KNJIGE