Kromosom Y

Kromosom Y - Martinović Klarić, Irena | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Martinović Klarić, Irena
DIMENZIJA
3,5 MB
NAZIV DATOTEKE
Kromosom Y.pdf
ISBN
7205748794149

OPIS

Kromosom Y i potraga za novom domovinom Antropološko i genetičko istraživanje provedeno nad muškarcima jedne skupine hrvatskih Roma. Prati se trag muškog kromosoma (Y) od azijske pradomovine Roma pa do Balkana. Autorica raspravlja o odnosu genetike i identiteta. Ova je knjiga jedinstven pisani dokument o Bajašima i jedan od rijetkih suvremenih znanstvenih dokumenata o Romima koji se temelji na originalnom antropološkom i genetičkom istraživanju provedenom u Hrvatskoj. Autorica nas svojim vrlo zanimljivim stilom vodi kroz osnove strukture, evolucije i filogenetike muškog“ kromosoma Y, no i kroz praktične izazove koji prate organizaciju i provođenje terenskih istraživanja. Iz knjige također saznajemo kakva je i kako je uobličena bajaška, i općenito romska, očinska zaliha gena. U posljednjem, vrlo lucidnom poglavlju raspravlja se o odnosu genetike i identiteta te se naglašava kako genetički identitet suvremenih Roma oslikava dosadašnji maćehinski odnos Europe prema ovom prognanom azijskom narodu u potrazi za novom domovinom te obrambenim mehanizmima koje je taj narod usvajao i unaprjeđivao ne bi li opstao.

Zato tijekom crossing overa homologni kraj Y-kromosoma može „povući" sa sobom taj gen (delecija na Y-kromosomu) i premjestiti ga na X-kromosom (translokacija). To objašnjava slučajeve XY-žena i XX-muškaraca.

EurLex-2. DMY : gen iz DM-domene specifičan za kromosom Y i potreban za razvoj mužjaka medake. Toggle navigation ... Y hromozom je vrsta polnog hromozoma karakterističan za muški pol.Muškarci sadrže jedan Y hromozom, dok ga žene nemaju.

POVEZANE KNJIGE