Pokraj Jedenewa

Pokraj Jedenewa - Vennemann, Kevin | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Vennemann, Kevin
DIMENZIJA
7,19 MB
NAZIV DATOTEKE
Pokraj Jedenewa.pdf
ISBN
9140828631821

OPIS

Ne dišemo. (…) Uvečer brojimo ubode komaraca na nogama i pletemo si pletenice, noću natiskani čučimo u ostavi. Što činiti kada ne smijete izustiti ni glasa, a najradije biste urlali od bijesa i tuge? Vennemannova sugestivna proza uvlači čitatelja u kobne događaje pokraj Jedenewa, kada su lokalni seljaci krenuli u stravične pohode imanjima vlastitih susjeda. U kućici na stablu skrivaju se sestre blizanke, čiji isprepleteni glasovi odjekuju cijelim tekstom. Dok se bezbrižnost djetinjstva u seoskoj idili urušava pred njihovim očima, sestre bijeg od nepodnošljivog traže u pričama o sretnijim danima. U njihovim se sjećanjima stapaju prošlost i sadašnjost, isprepliću se obiteljske anegdote i opisi stvarnih nestanaka njihovih prijatelja. Mjesto pokraj Jedenewa, u vrijeme kad nacisti preuzimaju vlast od Rusa, postaje mikrokozmos iskonskog pitanja stoljećima ukorijenjene mržnje. Roman je napisan iz nesvakidašnje perspektive prvog lica množine, a u cijelosti se sastoji od distorziranih rečenica u prezentu, koje se oslanjaju na sugestivnost i atmosferičnost. U vrijeme dok su se ostali mladi njemački pisci bavili pop-književnošću, a tek stariji kolege dobro znanom temom njemačkog nasljeđa krivnje za nacističke zločine, Venenmann je otišao korak dalje. Njegov hvaljeni roman Pokraj Jedenewa pravi je književni fenomen i svojevrsna stilska inovacija, koja pokušava prikazati univerzalno iskustvo traume i izreći neizrecivo bez da eksploatira temu holokausta. Stvarni zločin iz drugog svjetskog rata u nedefiniranom selu kraj litvansko-poljske granice samo je kulisa za istraživanje autorove osnovne teme – prokletstvo mržnje koja generacijama uspavana čeka i najmanju iskru da je pokrene. U svojoj čistoj, nepodnošljivoj lakoći, pravo književno čudo.Neue Zürcher Zeitung Majstorski i jezivo … maleni trenutak ljudskosti unutar čitave mašinerije zla i mržnje. Publishers Weekly Kevin Vennemann (1977.) jedan je od najtalentiranijih njemačkih pisaca mlađe generacije. Hvaljenim prvijencem Pokraj Jedenewa iz 2005. osvojio je nepodijeljene hvalospjeve kritike i usporedbe s autorima poput Franza Kafke, W. G. Sebalda i Jorgea Luisa Borgesa, a svjetske izdavačke kuće uvrstile su prijevod njegova romana u biblioteke modernih klasika. Višestruki je dobitnik književnih nagrada te autorskih stipendija. Studirao je germanistiku, anglistiku, judaistiku i povijest, a objavio je i zbirku priča Wolfskinderringe (2002.) te roman Mara Kogoj (2007.). Trenutno živi na relaciji Beč –Berlin – New York.

Read 9 reviews from the world's largest community for readers. Ne dišemo.

Priređujemo tematske skupove, organiziramo stručne radionice i javne tribine te sudjelujemo u kulturnim projektima vezanim uz književnost i kulturu. Vesna Cvitaš o Kevinu Vennemannu (Pokraj Jedenewa) Prilog: razgovor s Vennemannom. Nenad Ivić o prvom hrvatskom izdanju Edwarda Gibbona (Slabljenje i propast Rimskoga carstva) Jelena Knešaurek Carić o Blagoju Bersi (Dnevnik i uspomene) Nenad Ivić o Srećku Horvatu i Igoru Štiksu (Pravo na pobunu) Crna krv - Guilloux, Louis - Biblioteka "Veliki roman", knjiga, knjige, knjigu, knjižara, antikvarijat, rijeka, cijena, kupi, rabljena knjiga, školska knjiga ... Marina Vrđuka Beleš: Osvrt na knjigu Kevina Vennemanna „Pokraj Jedenewa" 246 Ostaje samo vječnost 251 Tomislav Ditrih: Suza iskona, nada vječnosti 252 Belma Beriša: Smrt 254 Iva ... Pokraj rijeke .

POVEZANE KNJIGE