Povijest kao sudbina

Povijest kao sudbina - Jurdana, Vjekoslava | Siezrobi.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Jurdana, Vjekoslava
DIMENZIJA
9,6 MB
NAZIV DATOTEKE
Povijest kao sudbina.pdf
ISBN
7133223234386

OPIS

Povijest kao sudbina : život i stvaralaštvo Drage GervaisaDrago Gervais rođen je 18. travnja 1904. u Opatiji, a završio je svoj život kobnim padom s balkona u Sežani 1. srpnja 1957. Ove se godine navršava sto peta obljetnica njegova rođenja, što je obilježeno izlaskom i promocijom knjige Povijest kao sudbina – Život i stvaralaštvo Drage Gervaisa koju sam napisala na temelju svoje doktorske disertacije. No, prilika je to i da se promotri i prezentira današnje stanje Gervaisove rukopisne ostavštine, o čemu će biti riječ u ovom tekstu. Najprije valja istaći da Drago Gervais nije ostavio izravnih potomaka, a njegova ostavština nije obrađena niti je pohranjena na jednom mjestu te se mnogo toga u međuvremenu izgubilo. Veći dio onoga što je sačuvano nalazi se u privatnom, obiteljskom posjedu ili se u fragmentima nalazi u ostavštinama drugih pisaca ili kulturnih djelatnika. Ono što se uspjelo znanstveno obraditi, u međuvremenu je, ili zubom vremena ili nekim drugim razlozima, nestalo.

Samuel Neumann i nasljednici 1874. godine osnivaju tvrtku za bojenje tkanina, čiju tradiciju danas nastavlja "Čateks". Riječka medicinska povjesnica bogata je riznica događaja, znamenitih ličnosti i vrijednih inovacija u području zdravstva.

Konačno, osvrnimo se i na treći segment ovog filma, njegovu publiku. Na web stranici usko povezanoj sa projektom filma ''Bosna: sudbina prekrojene zemlje'' pojavila se reakcija na kritike koje je prva epizoda dobila u javnosti. Rod kao sudbina: izbor tema iz povijesti žena 19.

POVEZANE KNJIGE