Povijest kao sudbina

Povijest kao sudbina - Jurdana, Vjekoslava | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Jurdana, Vjekoslava
DIMENZIJA
5,71 MB
NAZIV DATOTEKE
Povijest kao sudbina.pdf
ISBN
5254346834200

OPIS

Povijest kao sudbina : život i stvaralaštvo Drage GervaisaDrago Gervais rođen je 18. travnja 1904. u Opatiji, a završio je svoj život kobnim padom s balkona u Sežani 1. srpnja 1957. Ove se godine navršava sto peta obljetnica njegova rođenja, što je obilježeno izlaskom i promocijom knjige Povijest kao sudbina – Život i stvaralaštvo Drage Gervaisa koju sam napisala na temelju svoje doktorske disertacije. No, prilika je to i da se promotri i prezentira današnje stanje Gervaisove rukopisne ostavštine, o čemu će biti riječ u ovom tekstu. Najprije valja istaći da Drago Gervais nije ostavio izravnih potomaka, a njegova ostavština nije obrađena niti je pohranjena na jednom mjestu te se mnogo toga u međuvremenu izgubilo. Veći dio onoga što je sačuvano nalazi se u privatnom, obiteljskom posjedu ili se u fragmentima nalazi u ostavštinama drugih pisaca ili kulturnih djelatnika. Ono što se uspjelo znanstveno obraditi, u međuvremenu je, ili zubom vremena ili nekim drugim razlozima, nestalo.

u Ostrovu. Pučku školu i gimnaziju završio u Vinkovcima 1938.

godine. U toj povelji Tvrtko, među ostalim, veli: „idoh v' sr'b'skuju zemlju … i tamo š'šu mi venčan b'ih' Bogom načeh' s' Bogom' kraljevati i praviti prestol sr'b'skije zemlje". Bosna - sudbina prekrojene zemlje naziv je novopečenoga tobože dokumentarnoga serijala čiji je autor i scenarist Semir Halilović.

POVEZANE KNJIGE