Budi biser, biser budi – antologija perzijskog pjesništva od 10. st. do naših dana

Budi biser, biser budi – antologija perzijskog pjesništva od 10. st. do naših dana - Navaey, Ebtehaj | Siezrobi.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Navaey, Ebtehaj
DIMENZIJA
6,24 MB
NAZIV DATOTEKE
Budi biser, biser budi – antologija perzijskog pjesništva od 10. st. do naših dana.pdf
ISBN
1298671506809

OPIS

Antologija perzijskoga pjesništva od 10. stoljeća do naših dana Da su samo pjesme Rumija ili pak Hafiza napisane na njemu, perzijski jezik zasigurno bi bio jezik pjesničke velesile. Dodamo li toj dvojici Firdusija, Sadija ili Džamija, antologiji nekog imaginarnoga svjetskoga pjesništva pribrajamo monumentalnu petorku koja je presudno oblikovala pjesništvo matičnoga kulturno-povijesnog bazena, ali čija je radijacija, jednako tako, na duhovnoj mapi svjetskog pjesništva, mimo političkih ili kulturalnih rampi, nedvojbena. To, nažalost, ne znači da domaći čitatelj o toj poeziji ima višak saznanja. Naprotiv, počesto u prijevodu iz druge ruke, odnosno s engleskoga ili drugih jezika, on dobiva tek dvostruko posredovan pogled na nju. Budi biser, biser budi knjiga je koja s takvom praksom raskida. Ona je prijevod izvornoga govornika, pogled suvremenoga Iranca na čudesni kontinuitet jednoga jezika unutar desetak stoljeća, ona je najraznorodniji i najobuhvatniji autorski izvid koji je, koliko nam je poznato, dosad sačinjen na hrvatskom i srodnim mu jezicima. Biserje perzijskoga stiha – među najdragocjenijim uzorcima unutar orijentalne književne tradicije – u knjizi prevoditelja i selektora Ebtehaja Navaeya nizano je s mjerom i ukusom za dugovijeku scenu jezika, za njegove poetičke razlike, za njegove sržne motivsko-tematske interese. A knjiga koja se šeće stoljećima stiha i duha, nema sumnje – književni i kulturni događaj prvoga reda. Ervin Jahić

veka do naših dana Da su samo pesme Rumija ili pak Hafiza napisane na njemu, persijski jezik zasigurno bi bio jezik pesničke velesile. Dodamo li toj dvojici Firdusija, Sadija ili Džamija, antologiji nekog imaginarnoga svetskoga pesništva pribrajamo monumentalnu petorku koja je presudno oblikovala pesništvo matičnoga kulturno-povesnog bazena, ali ... Budi biser, biser budi! - antologija perzijskog pjesništva od 10.

stoljeća do naših dana. Da su samo pjesme Rumija ili pak Hafiza napisane na njemu, perzijski jezik zasigurno bi bio jezik pjesničke velesile. II Budi biser, biser budi Antologija perzijskog pjesništva od 10.

POVEZANE KNJIGE