Careva luda

Careva luda - Kross, Jaan | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Kross, Jaan
DIMENZIJA
12,24 MB
NAZIV DATOTEKE
Careva luda.pdf
ISBN
4780386126906

OPIS

U Carevoj ludi, remek-djelu najpoznatijeg i najcjenjenijeg dvadesetostoljetnog estonskog književnika Jaana Krossa, upoznajemo Timoa von Bocka, stvarnu povijesnu ličnost iz doba Aleksandra I., kojega je car zbog iskrenosti prognao i proglasio ludim. Naime, kako bi ispunio obećanje koje je dao caru još u djetinjstvu – da će mu uvijek govoriti istinu – taj gorljivi idealist šalje mu pismo u kojem kritizira njegovu vladavinu, no to nije istina koju car želi čuti. Roman je pisan u formi dnevnika koji vodi Timov šogor, a brojne aluzije na sovjetski režim i autorov neodoljivi humor pridonijeli su golemoj popularnosti djela u Estoniji, ali i svijetu, o čemu govori podatak da je Careva luda prevedena na dvadesetak jezika i ovjenčana brojnim nagradama. Svoja je djela Kross pisao kako bi nadmudrio cenzuru, no fascinacija njegovim opusom na Zapadu tek djelomično proizlazi iz toga. -Doris Lessing Nikada nisam pisao da bih pokazao kako se prave kompromisi, nego kako se može opstati njima unatoč. -Jaan Kross Očaravajuće pitka alegorija sovjetske cenzure i ludosti idealizma. -John Bayley Za Krossa je povijest izvor moralne inspiracije, kao i sredstvo obnavljanja nacionalnog sjećanja, stoga on osjeća moralnu odgovornost prema faktografiji. -Märt Väljataga, Vikerkaar Najuspješniji roman velikog Estonca… majstorski suvremeno konstruiran. -Die Weltwoche

We make products that are easy to use and robust enough to keep up with work on the farms around Europe. CAREVA LUDA. 70,00 kn nije dostupno.

Čarobnjak tehnike: Nikola Tesla 30,00 kn 24,00 kn-20%. Careva luda.

POVEZANE KNJIGE