Glasovi ispod površine

Glasovi ispod površine - Majetić, Alojz | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Majetić, Alojz
DIMENZIJA
9,28 MB
NAZIV DATOTEKE
Glasovi ispod površine.pdf
ISBN
5856016516251

OPIS

Roman Glasovi ispod površine, pisan na Internetu, na tipkovnicama mlade autorice Daniele Trputec (25) i modernog klasika Alojza Majetića (72) štivo je kakvo prvi put srećemo u hrvatskoj a vjerojatno i u svjetskoj književnosti. Dvoje po svemu različitih autora upravo na tim izrazitim razlikama prate odnose između ženskih likova Ilirke i Daniele te muških Ivora i Otokara. Ljubavni višepleti unose i sudbinske odrednice dvoje autora koji se pojavljuju i kao likovi i kao suautori, dijele sudbinu u međusobnom mijenjaju svojstava, ali ulaze i sa svim tim svojstvima u životne putove ostalih likova. Atraktivna i nestandardna znanstvenica Ilirka Novak istražuje mogućnosti isčitavanja zvučnih zapisa iz doba starog Rima ali jednako tako najčešće s Danielom sudjeluje i u osluškivanju glasova ispod površine kad se dotiču pitanja ljubavi, prošlih ili sadašnjih, kad se ljudi nastoje čuti i osjetiti do dna bića. Brak između Ivora i Ilirke dobija svoj neobičan dio koji nazivamo bračnim trokutom a taj treći je nitko drugi nego dugogodišnja životna Ilirkina prijateljica Daniela. Trputčeva i Majetić izražavaju neke posve nove poglede na izuzetno složene odnose među ljudima posebno kad se u te odnose umiješaju ljubavne i spolne žudnje.

U srpskom jeziku postoji trideset glasova i oni se dele na suglasnike (konsonante) i samoglasnike (vokale).. Samoglasnici su zvučni, nelokalizovani i slogotvorni glasovi.Prilikom izgovora samoglasnika vazdušna struja slobodno prolazi između govornih organa, glasne žice trepere i stvara se ton, pa zato spadaju u ... Palatalizacija je glasovna promjena kada se glasovi k, g, h ispred glasa -e zamjenjuju glasovima č, ž, š.

Ispod površine mora promatramo različito kamenje. kamenje Volimo tu boraviti i s radošću promatrati taj svijet.

POVEZANE KNJIGE