Multipla skleroza

Multipla skleroza - Schafer | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Schafer
DIMENZIJA
11,36 MB
NAZIV DATOTEKE
Multipla skleroza.pdf
ISBN
7284503631367

OPIS

Često kod prve pojave bolesti nije moguće postaviti jednoznačnu i sigurnu dijagnozu, već samo sumnjati da se radi o multiploj sklerozi (MS). Da bi se sa sigurnošću moglo govoriti o MS-i, moraju proći barem dvije faze bolesti (atake, šubovi), barem dva različita područja u mozgu odnosno kralježničkoj moždini moraju biti zahvaćena i moraju postojati tipične promjene u likvoru. Primjenom magnetske rezonancije moguće je danas dijagnozu postaviti ranije. Ako pretrage likvora, magnetska rezonancija i kliničke tegobe upućuju na MS-u, moguće je već nakon prvog šuba bolesti s dosta velikom sigurnošću postaviti dijagnozu. To je važno, jer već nakon prve atake bolesti treba razmotriti mogućnost liječenja imunomodulacijskim lijekovima. Što se sad – nakon što znate dijagnozu ili je pretpostavljate – promijenilo? Sigurni ste da bolujete od bolesti za koju postoji još niz neodgovorenih pitanja, čiji se tijek i tegobe koje donosi mijenjanju i toliko se razlikuju od bolesnika do bolesnika da niste sigurni što vas očekuje. U nadolazećem vremenu vaš će najveći problem biti pomiriti se s vlastitom sudbinom i u tome vam želimo pružiti prvu pomoć. Iz sadržaja Simptomi; Kako se multipla skleroza očituje?; Što je multipla skleroza?; Simptomi bolesti; Prepoznati bolest; Klinički pregledi; Tehnički pregledi; Uzroci; Zašto nastaje multipla skleroza?; Teorije o nastanku bolesti; Koliko ljudi obolijeva?; Odgovori na česta pitanja; Liječenje; Kako liječnik liječi?; Liječenje kortizonom; Liječenje pojedinih simptoma; Bolesti koje su posljedica MS-e i njihovo liječenje; Medicinska gimnastika; Samopomoć; Živjeti s MS; Prilagoditi prehranu; Što bi vam još moglo pomoći?; Svladavati svakodnevicu.

Kognitivni i emocionalni problemi. Budući da je živčani sustav centar naših kognitivnih i emocionalnih funkcija, nije ni čudo da multipla skleroza može izazvati probleme u njegovu funkcioniranju.

Najčešće se u terapiji koriste kortikosteroidi za sistemsku primenu (prednizon), koji mogu olakšati simptome između napada bolesti, ali ne utiču na moguću pojavu dugotrajne invalidnosti. Multipla skleroza (MS) je kronična upalna demijelinizacijska bolest središnjeg živčanog sustava. Iako sama bolest ne mijenja imunološki status oboljelih, uzimanje lijekova koji utječu na tijek bolesti (DMT- disease modifying therapy ) može značajno utjecati na mogućnost imunološkog odgovora na virusnu infekciju. Multipla skleroza je autoimuna bolest kod koje naš imuni sistem prepoznaje delove centralnog nervnog sistema koji imaju omotač oko nerava (mijelinski omotač) kao strane organizme.

POVEZANE KNJIGE