Zeljasto povrće

Zeljasto povrće - Matotan, Zdravko | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Matotan, Zdravko
DIMENZIJA
3,41 MB
NAZIV DATOTEKE
Zeljasto povrće.pdf
ISBN
8074335914339

OPIS

Zeljasto povrće ili kupusnjače po raširenosti u proizvodnji jedna su od najznačajnijih skupina povrtnih kultura. Pripadaju porodici Brassicaceae u kojoj se uz povrtne kulture nalazi značajan broj i drugih poljoprivrednih kultura kao što su uljarice, krmno, začinsko i ukrasno bilje. Kao povrće najviše je rasprostranjen uzgoj triju vrsta; Brassica oleracea, Brassica rapa i Brassica napus s većim brojem varijeteta. Kod nas najčešće uzgajani varijeteti vrste Brassica oleracea su var. capitata – kupus, var. sabauda -kelj, var. gemmifera kelj pupčar, var. acephala – raštika, var. botrytis – cvjetača, var. italica – brokula i var. gongylodes – korabica. Od vrste Bras-sica rapa najčešće se uzgajaju varijeteti rapifera postrna repa, var. pechinensis – kineski kupus i var. chinensis kineska raštika, a od vrste Brassica napus var. napobrassica – podzemna koraba.

u 07:15 Britanski znanstvenici ustanovili su na koji način neke vrste povrća, ZELJASTO POVRĆE - zdravko matotan (24960) - Zeljasto povrće ili kupusnjače po raširenosti u proizvodnji jedna su od najznačajnijih skupina povrtnih kultura. Pripadaju porodici Brassicaceae u kojoj se uz povrtne kulture nalazi značajan broj i dr... Otprije je poznato da je zeljasto povrće (kupus, kelj, karfiol, brokula) vrlo dobro za zdravo funkcioniranje debelog crijeva, no dosad nije detaljno objašnjeno zbog čega.

najnovije . najnovije; najčitanije; Otkriveno koja hrana smanjuje rizik od raka debelog crijeva "ČAK I nakon što se kod nekih miševa tumor počeo razvijati, a mi smo primijenili odgovarajući režim prehrane bogat zeljastim povrćem, napredovanje tumora je zaustavljeno". Povrće - Kategorije - Konzum.

POVEZANE KNJIGE