One misle da smo male 4.izd

One misle da smo male 4.izd - Dorić, Anka | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Dorić, Anka
DIMENZIJA
4,23 MB
NAZIV DATOTEKE
One misle da smo male 4.izd.pdf
ISBN
3214916958623

OPIS

S prevalencijom od 9-13%, odnosno oko 630 milijuna zaraženih u svijetu, infekcija humanim papiloma virusom (HPV) najčešća je spolno prenosiva bolest među mladom populacijom. U Hrvatskoj svake godine od raka vrata maternice oboli oko 400, a umre oko 200 žena. Ustaljena citološka metoda probira (Papa test) kojom se bolest otkriva na vrijeme i HPV-DNA test za potvrdu infekcije i određivanje HPV genotipa dostupni su u zdravstvenoj zaštiti. U preventivnim mjerama, osim organiziranog programa probira na nacionalnoj razini, neizostavan je dio primarne prevencije i suvremeni program spolnog odgoja o odgovornom spolnom ponašanju.Međutim, informiranje o HPV infekciji još je uvijek nedostatno u svijetu i u nas, a svijest o značaju prevencije nedovoljno razvijena, osobito među spolno aktivnim tinejdžerima i adolescentima, mladoj populaciji koja je ne samo najviše pogođena nego i misli da je dobro informirana, a zapravo stječe „znanja o spolnim bolestima iz najčešće nepouzdanih i senzacionalistički intoniranih izvora, na pedagoški i socijalno-zdravstveno neprikladne načine. Da bi se ovaj problem približio ponajprije mladoj populaciji, književnica Julijana Matanović i liječnica Anka Dorić stvorile su književno-dokumentarnu priču o jednoj ženskoj sudbini s kojom se prepleće u jednostavnoj formi izloženo stručno medicinsko štivo. Ovaj književno-stručno-medicinski uradak ima posebnu javnozdravstvenu vrijednost jer je prvi ovakve vrste u suvremenoj domaćoj literaturi za mlade. Autorice knjigom žele doprinjeti širenju istinitih informacija i stručnih spoznaja o mogućnostima prevencije i liječenja HPV infekcije. Ciljne skupine su primarno mlada populacija, te njihovi roditelji i učitelji. Posebna je svrha knjige osvijestiti potrebu prestanka tabu-šutnji i stigmatizacije spolno prenosivih bolesti općenito i učiniti istinite i valjane informacije o ovoj bolesti lako dostupnima mladima na pedagoški, psihološki i znanstveno-medicinski primjeren način.

Oni nisu „mali", štoviše, imaju više znanja jer su ponekad internetski bolje educirani od ... Autorice knjige „One misle da smo male" dr. sc.

Roman je ispripovijedan u prvom licu jednine, i donosi obiteljsku priču 15-godišnje djevojke Matije. Poznato mi je i da nogometaše prati imidž zgodnih i bogatih frajera, a znam još i to da na ljetovanju u bli7 ONE MISLE DA SMO MALE_za mlade bib2.indd 7 27.10.2010 15:46:14 ONE MISLE DA SMO MALE u srijedu, 1. prosinca u 19 sati, velika dvorana Hrvatskog novinarskog dru{tva, Perkovčeva 2, Zagreb.

POVEZANE KNJIGE