Ključni pojmovi postkolonijalne književnosti

Ključni pojmovi postkolonijalne književnosti - Wisker, Gina | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Wisker, Gina
DIMENZIJA
5,24 MB
NAZIV DATOTEKE
Ključni pojmovi postkolonijalne književnosti.pdf
ISBN
7434181545252

OPIS

Knjiga Ključni pojmovi postkolonijalne književnosti pokazuje da „postkolonijalna književnost i postkolonijalna književna teorija nisu tek prolazne mode, jer se u njihovim nejasnim određenjima, teškoćama i dilemama zrcali iskustvo suvremene kulture , suočene sa suprotstavljenim procesima globalizacije i traganja za identitetom. Njezina je sklonost prema pokušaju da se naglasi identitet tako u najmanju ruku upozorenje: o ravnoteži između globalizacije i identiteta možda ovisi sudbina svjetske kulture, a oba se procesa danas odvijaju u naglašenim oprekama i nejasnim dilemama. Književnost je u tome, budući da radi s jezikom koji je osnovica svake kulture, osjetljivo područje. Njezinu je univerzalnost teško , gotovo nemoguće postići zbog raznolikosti jezika, a s druge se strane procesi globalizacije zbivaju gotovo nalik prirodnim pojavama, nezaustavljivo prožimajući svagdašnji život, a time i kulturu koja se mora na njega oslanjati. Gina Wisker profesorica je suvremene književnosti i koordinatorica ženskih studija na sveučilištu u Cambridgeu. Autorica je, uz ovdje prevedene Ključne pojmove postkolonijalne književnosti, zapaženih knjiga Vodič kroz kritiku o Margaret Atwwod (Essential Guide to Criricism on Margeret Atwwod), Učenje afroameričkog ženskog pisma (Teaching African American Women’s Writing) i Horor (Horror Fiction), kao i brojnih rasprava i eseja. U središtu su njezinog teorijskog zanimanja problemi osobito feminizma i postkolonijalne književnosti, ali i tematika horora i obnove gotskog romana u književnosti te na filmu i televiziji.

stoljeća te na osnovu teorijskog uvida razviti sposobnosti čitanja i analize književnih tekstova s različitih književnoteorijskih polazišta, uključujući pitanja diskurza književnosti i teorije, odnosa ideologije i književnosti. Rečnik književnih pojmova od A do Ž. Definicije i pojašnjenja najvažnijih književnih pojmova za bolje razumevanje određenih književnih dela. Ključni pojmovi postkolonijalne književnosti.

LIRIKA je jedan od triju književnih rodova - osobitosti - osjedajnost, sažetost, slikovitost i osjedajnost - uglavnom je pisana u stihovima Razumjevanjem književnih pojmova stječe se bolji uvid u književnost, samo književno djelo, ali i opću kulturu. Pojmovi obuhvaćaju povijest književnosti, klasifikacije književnih djela, stilskih odrednica djela i slično. Ključni brojevi otpada.

POVEZANE KNJIGE