Komunizam i totalitarizam

Komunizam i totalitarizam - Courtois, Stephane | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Courtois, Stephane
DIMENZIJA
12,81 MB
NAZIV DATOTEKE
Komunizam i totalitarizam.pdf
ISBN
5370592407624

OPIS

Tijekom desetljeća jaka komunistička propaganda, koordinirana iz Moskve, oblikovala je sjajnu revolucionarnu mitologiju 20. stoljeća. Iako su brojni povjesničari shvatili autoritarnu i diktatorsku totalitarnu dimenziju komunističkih partija i država, zbog nedostatka pouzdanih informacija malo ih je dokučilo zločinačku dimenziju komunističkih režima. Vrlo ih je malo pojmilo koliko je Lenjin osobno bio začetnik i pokretač te zločinačke dimenzije. U tom pogledu objavljivanje Crne knjige komunizma kojoj je jedan od autora i Stephane Courtois, 1997. bilo je ključni trenutak. Prvi je put u strogo povijesnom okviru dokazano opetovano provođenje terora kao uobičajenog sredstva vladanja u svim režimima s komunističkim partijama. To je djelo upozorilo na golem opseg deportacija i masakra te postavilo ključno pitanje usporedbe s nacističkim zločinima. U središte povijesnog ispitivanja vratilo se pitanje totalitarizma, pojma koji je poslužio kao okvir za usporedbu triju tipova diktatura: komunističke, fašističke i nacističke. Stephane Courtois u svojim istraživanjima o komunizmu nastavlja se na spomenutu knjigu. Pojam totalitarizma ključan je za bitno razumijevanje boljševičkog komunizma, središnjeg fenomena 20. st. Prvi dio knjige posvećen je Lenjinu, tvorcu totalitarizma, drugi dio njegovu vjernu nasljedniku, Staljinu, koji je shvatio narav totalitarnog režima što ga je uspostavio Lenjin i koji je omogućio sovjetskoj vlasti i svjetskom komunističkom sustavu da potraju poprilično dugo. U trećem dijelu razmatra zločinačku narav komunističkog režima u staljinističkom razdoblju u kojem su ljudi koji su tvrdili da pripadaju višem Dobru uspostavili apsolutno Zlo. Posljednjih petnaestak godina istraživanja ne mogu ostaviti suvremena društva ravnodušnima: taj rad snažno udara po slavnim uspomenama komunizma. Mit o „velikoj svjetskoj proleterskoj revoluciji razletio se u krhotine. Čitavi dijelovi komunističke povijesti dobili su nova razjašnjenja, a najvažniji likovi pojavili su se u novom svjetlu. Courtois na temelju istraživanja moskovskih arhiva ponovno određuje narav masovnih zločina koje su počinili komunistički režimi, što on naziva klasnim genocidom. Riječ je o knjizi koju svakako treba pročitati!

Pronađite najbolje cijene uz najveći izbor! Brza dostava! Komunizam i totalitarizam je djelo autora Stephane Courtois, nakladnika Alfa. Pronađite djelo na webshopu Knjižare Ljevak. Iako su brojni povjesničari shvatili autoritarnu i diktatorsku totalitarnu dimenziju komunističkih partija i država, zbog nedostatka pouzdanih informacija malo ih je dokučilo zločinačku dimenziju komunističkih režima. Mrežna usluga NUK: Novo u Knjižnici služi kako bi korisnici mogli pratiti pristizanje građe (knjiga, CD-a, DVD-a i kartografsku građu) u Sveučilišnoj knjižnici, bilo da je riječ o novim ili postojećim naslovima. Etimologija.

Alojzija Stepinca u obrani Crkve u vremenu totalitarizma za vrijeme i poslije II. svjetskog rata Knjiga raspravlja o diktatorskoj i zločinačkoj strani komunizma, odnosno totalitarizma. (anti)fašizam, (anti)komunizam, (anti)totalitarizam Posljednjih dana ova tri koncepta postala su sveprisutna u diskursu naših brojnih političara i znanstvenika, ponajviše povjesničara.

POVEZANE KNJIGE