O laži

O laži - Augustin, Aurelije | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Augustin, Aurelije
DIMENZIJA
9,6 MB
NAZIV DATOTEKE
O laži.pdf
ISBN
5186426025626

OPIS

Sveti Augustin Aurelije Augustin, posljednji veliki mislilac Antike, skoro pola života mnogobožac, a potom jednobožac, te danas i svetac Crkve, svoju raspravu o laži započinje i vodi kao da u tome nema nikakvih prethodnika. On pitanje postavlja i pretresa ga po sebi i jedino polje u koje zalazi jest ono Svetoga pisma, te tako cijela stvar ostaje u teorijskom zabranu. Raspravu je pisao 395. godine naše ere, u posljednjem stoljeću onoga što zo­vemo Antika, no u njoj nema pozivanja ni na grčke ni na rimske autore. Izostavljanje grčkih autoriteta po pitanju laži nije neshvatljivo. Grčko poimanje istine kao filozofskog pojma stvar je zahtjevnija no što bi Augustinu bilo potrebno za uvođenje u raspravu jednog fenomena u kojem balkanski i maloazijski njegovi prethodnici nisu gledali suprotnost istini(…) Raspravu O laži Augustin piše posljednje godine svoga svećeništva u Hiponu, neposredno prije no što će ga stari biskup Valerije proglasiti svojim nasljednikom. Rasprava je odgovor na učestale tvrdnje nekih teologa kako u Starom zavjetu ima primjera takozvane nužne laži, čime se dovodi u pitanje vjerodostojnost svetih knjiga. Među tim teolozima većina je istočnih (Origena, Didimo Slijepi, Apolinario iz Laodikeje, Teodor iz Herakleje), a među onima zapadnim najglasniji je Jeronim Dalmatinac. Sinan Gudžević

129.00 kn. Izvornom prehranom do boljeg zdravlja i primjerene tjelesne težine [Bestseller tiskan u 20.000 primjeraka!] Knjiga koja je u našim krajevima pokrenula prehrambenu revoluciju za povratak prirodnoj izvornoj prehrani.

Ovo je jedina knjiga na hrvatskom jeziku koja na cjelovit i jasan način opisuje najveće ... SREĆKO Sladoljev, biolog i jedan od šefova bivšeg Imunološkog zavoda, koji je posljednjih godina postao zvijezda u krugovima hrvatskih protivnika cijepljenja, komentirao je smrt zagrebačkog ginekologa Maria Kernera. Sve predsjednikove laži. Američka nacija nije samo podijeljena već je i veoma radikalizirana, što je veliki izazov novom predsjedniku Joe Bidenu.

POVEZANE KNJIGE