Svjetionik

Svjetionik - Horvat, Joža | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Horvat, Joža
DIMENZIJA
4,35 MB
NAZIV DATOTEKE
Svjetionik.pdf
ISBN
2504335214560

OPIS

Zanimljiv roman o sudbinskom dodiru čovjeka i mora. U središtu radnje je dječak Tonko, iznimno bujne mašte, koji se u osjetljivom periodu puberteta i obiteljske krize utječe snovima o moru. U njegovim snovima realistički izgrađen lik svjetioničara Mate isprepliće se s mitskim starogrčkim likovima nerejida, Posejdona, Amfitrite i Peristere. Neizmjerna tajnovitost i ljepota mora postaju dječakov bijeg od realnosti, te kroz neobičnu bolest zamalo postaju i njegova zla kob. Ipak, dječak se uspijeva dokopati svoga svjetionika, svoje ravnoteže, a pritom more i nadalje ostaje njegov san ali i trajno životno opredjeljenje. Roman sadrži brojne opise ljepota i legendi našeg jedinstvenog Jadrana, te mnoštvo podataka o lovljenju ribe i vrstama brodova vezanih za razvoj hrvatskog pomorstva. Kao što Dubravka Težak na kraju romana navodi – Joža Horvat je majstor u pisanju nevjerovatnog, ali uvjerljivog i vrlo spretno isprepliće fantastiku i stvarnost. Osim njenog priloga tu je i bilješka o piscu koju potpisuje Đurđa Mačković, te vrlo vrijedan popis svih Horvatovih djela i izdanja.

Posljednji ostatak Svjetionika nestao je 1480., kada je mamelučki sultan Egipta na njegovu mjestu dao sagraditi ... Svjetionik Tajer izgrađen je 1876., a sastoji se od velike kamene zgrade koja je zatvorenim mostom spojena s jedinstvenom željeznom kulom. Svjetionik površine 400 četvornih metara nalazi se u borovoj šumi, a iz oba apartmana pruža se prekrasan pogled na Dugi Otok. OPIS: Svjetionik je smješten na nadmorskoj visini od 90 m, na samom rubu strme litice s koje se pruža izniman pogled na otvoreno more.

Emisiju uređuje i vodi Mislav Ćimić. Svjetionik je izgrađen 1865. godine na sjeveroistočnom rtu otoka Visa.

POVEZANE KNJIGE