Razgovor ugodni naroda Slovinskoga

Razgovor ugodni naroda Slovinskoga - Kačić Miošić, Fra Andrija | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Kačić Miošić, Fra Andrija
DIMENZIJA
9,61 MB
NAZIV DATOTEKE
Razgovor ugodni naroda Slovinskoga.pdf
ISBN
8178724409032

OPIS

pretisak izdanja iz 1756. god Ne može se ni zamisliti književna kultura Hrvata u 18. stoljeću bez fra Andrije Kačića Miošića i njegova Razgovora ugodnog naroda slovinskoga, najčitanijeg djela hrvatske književnosti, u kojemu je autor nadahnuto i bezbolno usmenu narodnu književnost »preveo« u umjetničku pisanu. Uspjevši svjetsku i hrvatsku povijest neposredno i nenametljivo približiti prosječnom čitatelju/slušatelju, Kačić je znalački pogodio ukus i svoga vremena, i hrvatskih čitatelja općenito, ali i čitateljstva izvan hrvatskoga etničkog prostora, pa je njegov Razgovor ugodni prvo moderno hrvatsko umjetničko djelo šire poznato u inozemnoj sredini, posebice slavističkoj. Starac Milovan i njegova pismarica bude svježe osjećaje i poticaje, a znalci trajno (pre)ispituju autorovu osebujnu poetiku pronalazeći nevjerojatne razloge recipijentske znatiželje i za autora i za djelo te vrjednuju prinos hrvatskoj kulturološkoj i nacionalnoj integraciji upravo putem njegova djela i djelovanja. U ova dva i pol stoljeća književnoga i kulturnog života potrla se granica između stvarnih i »nestvarnih« podataka, između Kačića fratra i Kačića pjesnika, između neupitne vrijednosti pismarice i njezina književnog učinka.

izlazi mu Razgovor ugodni : naroda slovinskoga, a 1760. Korabljica.

Nema korica. 1. RAZGOVOR UGODNI NARODA SLOVINSKOGA, u komu se ukazuje početak i svrha kralja slovinskih, koji puno godišta vladaše svim slovinskim državam, s različitim pismam od kralja, bana i slovinskih vitezova, izvađen iz različitih knjiga talijanskih i složen u jezik slovinski po FRA ANDRIJI KAČIĆU MIOŠIĆU, štiocu jubilatomu, iz Brista, reda Male braće s. Razgovor ugodni naroda slovinskoga u komu se ukazuje početak i svrha kralja slovinskih, koji puno vikova vladahu svim slovinskim državam, s različitim pismam od kralja, bana i slovinskih vitezova.

POVEZANE KNJIGE