Zimzelene priče

Zimzelene priče - Henry, O. | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Henry, O.
DIMENZIJA
10,1 MB
NAZIV DATOTEKE
Zimzelene priče.pdf
ISBN
1497821544941

OPIS

22 priče s kvakomWilliamu Sydneyu Porteru, kojeg milijuni čitatelja znaju po pseudonimu O. Henry, mora se priznati da je, osim što je skovao kod nas sve prepoznatljiviji izraz »banana republika«, uspio novinsku kratku priču uvrstiti na kartu svjetske literature. Prezrenu je formu uzdigao na nivo umjetnosti! Posebno je zanimljivo da je, poput Karla Maya ili Cervantesa, prve priče napisao u kaznionici, a pseudonim je sastavio od imena svojeg zatvorskog čuvara. Prije nego je završio iza rešetaka, nošen rijekom sudbine kojekako se probijao kroz život – radio je kao apotekarski pomoćnik, kauboj, crtač u katastru, knjigovođa, bankovni činovnik, izdavač tjednog lista, glumac, svirač i pjevač u crkvenim zborovima, a iskusio je i tegobe skitničkog života. Silno kondenzirano životno iskustvo i izniman dar za kibiciranje i razumijevanje ljudi bili su neiscrpna žila ideja za više od šesto priča, koliko ih je napisao. O.Henryeve priče zacijelo ne bi bile tako privlačne da nije razvio vlastitu narativnu tehniku u kojoj su najdojmljiviji neočekivani obrat i efektna kvaka na svršetku. Dometnemo li maštoviti početak i briljantan zaplet te ležeran ton, duhovitost i šarm, a sve to posloženo na svega par stranica, razumljivo je da Amerikanci i danas, stoljeće nakon objavljivanja, rado posežu za O.Henryevim zimzelenim pričama. Unatoč hvalospjevima autor je iz nejasnih razloga u Europi manje poznat, u nas gotovo nikako. Stoga Šareni dućan s jasnim razlogom i radošću upozorava literarne šmekere, a i šire čitateljstvo, na jednog od najboljih američkih pisaca kratkih priča. Pokušate li nakratko zanemariti društvene mreže, internet, mobitel, i ostale novovjeke gutače vremena i uzeti ovu staromodnu knjigu divotnih štorija – nećete zažaliti!

Možda najveće iznenađenje je pojava gusjenica borovog prelca već krajem siječnja.. Primjetit ćete ih po kolonama dugim i po nekoliko desetaka metara.

Henry, mora se priznati da je, osim što je skovao kod nas sve prepoznatljiviji izraz »banana republika«, uspio novinsku kratku priču uvrstiti na kartu svjetske literature. Ukupno: 0 din Korpa je prazna. KNJIGE O.

POVEZANE KNJIGE